Gezond & mooi

Heb je chronische hyperventilatie? Deze oefeningen bieden verlichting

In Vriendin 16 vertelt Lysette (27) dat ze al jarenlang chronische hyperventilatie heeft. Daardoor ademt ze verkeerd. In dit artikel legt een ademcoach uit wat je daaraan kunt doen.

Wat is chronische hyperventilatie?

Heleen Ytsma is ademcoach: “Chronische hyperventilatie is eigenlijk een pure stressreactie van je lichaam. Je bent gespannen en daarom ga je onbewust te snel of te diep ademen voor de arbeid die je lichaam op dat moment verricht. Je ademt dus alsof je een trap oploopt terwijl je feitelijk blijft zitten. Daardoor schiet je lichaam in de fight-or-flightmodus: je adrenaline schiet omhoog en er wordt een stresshormoon aangemaakt. Je lichaam is klaar voor actie, maar omdat jij niets doet, raakt het uit evenwicht. Omdat je te veel zuurstof in je bloed krijgt, krijg je last van tintelingen, duizeligheid en draaierigheid.

Ik merk bij cliënten dat chronische hyperventilatie altijd wordt veroorzaakt door een onderliggend probleem: cliënten zijn gespannen of bang. Om af te rekenen met je klachten is het belangrijk erachter te komen waar je precies zo bang voor bent en weer in contact te komen met je gevoel, want je ademhaling zelf is nooit het werkelijke probleem. Het gaat om datgene wat je ademhaling uit balans brengt.”

Lees hier het interview met Lysette: ‘Ik voel me altijd moe en duizelig’

Handige oefeningen

Heb je ook klachten? Deze oefeningen kunnen snel verlichting bieden:
– Loop de trap op zonder te ademen. Zo verbrand je als het ware het te veel aan zuurstof in je lijf en neutraliseer je dat gehalte.
– Doe de ‘vierkante ademoefening: adem vier tellen, wacht vier tellen, adem vier tellen en wacht weer vier tellen.
– Adem in via je neus en blaas de lucht weer uit alsof je door een rietje blaast.

Wil je meer weten? In deze video geeft ademcoach Heleen Ytsma nog meer uitleg over chronische hyperventilatie:

Foto: iStock

Reageer op dit artikel