Ontwerp Zonder Titel 2024 04 03t083352.083

Wat te doen als iemand in je omgeving last heeft van chronische stress

Zie je dat een vriend of vriendin last heeft van chronische stress? We delen een aantal tips zodat je er beter mee om kunt gaan.

Chronische stress

Iedereen heeft natuurlijk weleens last van stress. Soms is stress niet negatief en kan het juist helpen om even de motivatie te vinden om te gaan studeren of om aan een project te beginnen. Als stress lang duurt en er weinig tot geen herstel plaatsvindt, kan iemand last krijgen van chronische stress. Soms gaat zo’n periode vooraf aan een burn-out. Deze persoon maakt dan te veel cortisol en adrenaline aan en is erg alert. Het kan er ook voor zorgen dat iemand zich voortdurend overvraagd voelt en snel geïrriteerd raakt. Andere symptomen zijn: vermoeidheid, hoofdpijn, niet goed kunnen slapen, gedachten zijn snel en chaotisch, vaak ziek of grieperig zijn. Chronische stress kan ontstaan door stress, maar ook door gebeurtenissen in iemands persoonlijk leven.

Lees ook: Stress-zweet: dít is waarom het anders (en sterker) ruikt

Hoe kun je helpen?

Soms heeft iemand die veel stress heeft, niet in de gaten dat dit zo is. Het is daarom heel belangrijk om eerst in gesprek te gaan. Vraag hoe het met iemand gaat en vertel eventueel dat je denkt te zien dat de ander veel stress heeft. Hierna kun je onderzoeken hoe je je vriend of vriendin kunt helpen. Misschien vindt hij of zij het fijn om twee keer per week te gaan wandelen of kun je hem of haar ontlasten door af en toe te koken. Als je merkt dat het echt niet goed gaat, dan is het vaak verstandig om te kijken of hij of zij professionele hulp wilt inschakelen. Je kunt dan aanbieden om mee te gaan. Het is altijd lastig om te bepalen hoe je hier het beste mee om kunt gaan, maar vaak betekent het al heel veel voor een ander dat je er gewoon bent.

Vriendin’s favoriet

In Wanneer je lichaam nee zegt stelt Gabor Maté dat verborgen stress onze gezondheid ernstig kan schaden. Het moderne leven veroorzaakt een disconnect tussen lichaam en geest, wat onze gezondheid benadeelt. Maté, puttend uit zijn medische ervaring, onderstreept de mind-bodyconnectie in ziekte en benadrukt dat mensen de innerlijke wijsheid hebben om te genezen. Voor meer informatie, klik op onderstaande button.

Lees ook: Bewezen: knuffelen helpt om stress te verminderen

Foto: GettyImages
Bron: medicalnewstoday.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.