Ontwerp Zonder Titel (85)

Bizar gedroomd? Híer komt het door (en dit kun je eraan doen)

Soms heb je periodes waarin je vaak vreemd en levendig droomt. Deze dromen kunnen je zelfs beangstigen. Waarom gebeurt dit? En wat kun je hier precies aan doen?

Wetenschap

Dromen zijn voor de meeste wetenschappers nog altijd moeilijk te begrijpen. Toch zijn er een aantal mogelijke verklaringen die kunnen leiden tot vreemde, levendige dromen:

Nieuwe informatie

Vaak verwerk je nieuwe informatie in je dromen. Een nieuwe studie of een andere baan kunnen dus bijvoorbeeld leiden tot vreemde dromen.

Lees ook: In minder dan 2 minuten in slaap vallen? Probeer dít militaire trucje

Emoties verwerken

Dromen is eigenlijk een soort therapie waarin emoties worden verwerkt. Stress leidt bijvoorbeeld tot een langere REM slaap. Hierdoor krijg je vervolgens levendigere dromen.

Een andere routine

Een nieuw slaappatroon, zoals later slapen of juist een kortere nachtrust, hebben invloed op de REM slaap. Dit resulteert in levendige dromen.

Minder stress

Vaak droom je vreemd in een periode van stress. Het is dus belangrijk om deze stress te verminderen. Denk hierbij aan meditatie of ademhalingstechnieken. Wat ook kan helpen, is om je droom op te schrijven en vervolgens een leuk einde te bedenken. Dit doe je vlak voor het slapen om zo positief de nacht in te gaan.

Lees ook: Slaap je slecht door de hitte? Probeer dít drankje voor het slapen

Foto: GettyImages
Bron: Insider.com