Ontwerp Zonder Titel 2020 03 13t104527.614

Bang voor prikken? In de toekomst kan het zónder naald

Goed nieuws voor wie last heeft van prikangst: in de toekomst kan prikken mogelijk zonder naald.

Laserstraal

Onderzoekers van de Universiteit Twente zijn namelijk bezig met de ontwikkeling van een nieuwe techniek. Hierbij worden vaccinaties niet met een naald gegeven, maar met een laserstraal.

Werking

In een interview met Editie NL vertelt universitair docent David Fernandez Rivas hoe dit precies werkt. “De laserstraal verhit een vloeistof. Die vloeistof kookt, zet uit en lanceert het medicijn als een soort raket. Dat spuit naar buiten met hoge snelheid en penetreert vervolgens de bovenste laag van de huid.”

Voordelen

De techniek zou ervoor zorgen dat mensen nauwelijks meer iets voelen van een vaccinatie. Ook zorgt het het voor minder afval (naalden) en een kleiner risico op besmetting via een naald.

Vijftien jaar

Veelbelovend, maar helaas duurt het nog wel even voor de laserstraal in de praktijk gebruikt gaat worden. Hiervoor zullen eerst nog allerlei proefrondes en medische controles moeten worden uitgevoerd. Uiteindelijk kan het wel vijftien jaar duren voor de naalden vervangen worden door de laserstralen. Nog even doorbijten dus. 😉

RTL Nieuws