3 Momenten Waarop Je Nóóit Je Tanden Moet Poetsen, Aldus Een Tandarts

3 momenten waarop je nóóit je tanden moet poetsen, aldus een tandarts

Je hebt van jongs af aan al geleerd dat tweemaal daags tandenpoetsen de norm is. Al kun je op sommige momenten juist beter niet poetsen, beweert een tandarts.

3x wanneer niet je tandenpoetsen

We poetsen, flossen, stoken en ragen wat af. De gemiddelde Nederlander houdt er een flinke routine op na als het om mondverzorging gaat. Dat is maar goed ook, want tandenpoetsen helpt niet alleen gaatjes voorkomen, maar ook de rest van je gebit en tandvlees in goede conditie te houden. Toch kun je op de volgende momenten je tandenborstel en tandpasta beter links laten liggen, claimt Dr Shaadi Manouchehri, een tandarts uit Londen.

@drshaadimanouchehri #dentist #dentistry #fyp #fyp #londondentist #learnontiktok #marylebonedentist #xyzcba ♬ original sound – Dr Shaadi Manouchehri

Lees ook: Zijn dure opzetborstels voor een elektrische tandenborstel beter dan goedkope?

Na het overgeven

Is je eten verkeerd gevallen of ben je ziek en heb je net overgegeven? Dan bestaat de kans dat je vrij snel je tanden wil poetsen om die vieze smaak uit je mond te krijgen. Al is het beter om dit niet te doen: wat uit je maag komt is erg zuur. “Je tanden zijn gemaakt van mineralen. Als je maaginhoud in je mond komt, is je mond zuur. Als je direct je tandenpoetst, wrijf je de zurigheid nog meer in de tanden”, aldus Shaadi Manouchehri. Haar advies? Wacht 30 tot 60 minuten na het overgeven voordat je je tandenpoetst. Of spoel alvast je mond met mondwater en drink daarna water om je mond te neutraliseren.

Na het drinken van koffie

Wil je de koffiesmaak in je mond wegwerken met je tandenborstel en een goede hoeveelheid tandpasta? Liever niet, aldus de tandarts. “Koffie is best zuur, zeker als je suiker en melk toevoegt. Als je meteen je tandenpoetst, wrijf je het zuur in de tand. Wacht minstens 30 tot 60 minuten. Je hoeft niet je tanden te poetsen, je kunt ook je mond spoelen met (mond)water.”

Lees ook: Bloedend tandvlees tijdens het tandenpoetsen? Dít kan de oorzaak zijn

Na het ontbijt

Tot slot kun je beter niet je tandenpoetsen vlak na het ontbijt. Poets ze liever vóór het ontbijt. “Als je meteen poetst, beschadig je het glazuur. Als je ’s ochtends wakker wordt, heb je veel bacteriën in je mond. Dat moet weggepoetst worden voordat je aan je ontbijt begint.”

Vriendin’s favoriet

Last van tandplak en tandsteen of wil jij gewoon graag je gebit goed verzorgen? Ben je op zoek naar dat mondhygiënisteschone gevoel dat je elektrische tandenborstel je belooft, maar niet geeft? Dan is DEN-T® de oplossing voor jou! Dankzij deze professionele sonische tandsteenverwijderaar zorg je zelf voor een gezonde glimlach. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images