kun je vis over datum nog eten?

Kun je vis die (een dag) over datum is nog eten?

Het is hartstikke zonde dat zo’n negen procent van ons eten jaarlijks in de prullenbak verdwijnt. Maar wat te doen als je vis in de koelkast vindt waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken?

Vis over datum

Het is niet alleen zonde om eten weg te gooien, maar ook een verspilling van geld. Toch kan het gebeuren dat je nog vis in de koelkast hebt liggen. Of misschien heb je vis in een Too Good To Go-pakket gekregen of heb je het uit de kortingsbak van de lokale super geplukt. In dat geval is het volgende goed om te weten.

Op vis staat een TGT-datum. Dat betekent te gebruiken tot. Of er staat ‘gebruiken tot en met’. Hoe dan ook, dat is de uiterste datum waarop je de vis nog kunt bereiden en eten. Na die datum kun je het beter weggooien, zelfs als de verpakking nog gesloten is.

Dezelfde dag opeten

Stel, je bereid een deel van de vis, omdat je niet alles nodig hebt. In dit geval is het handig en bovenal verstandig om de rest ook meteen even te bakken. Verse vis in een geopende verpakking kun je volgens het Voedingscentrum namelijk het beste dezelfde dag na opening nog opeten. Gerookte zalm is tot twee dagen na opening houdbaar. Eenmaal gebakken is vis vaak nog twee dagen houdbaar, waardoor je het nog even kunt bewaren als je niet alles in één keer wil opeten.

Dit wil je misschien ook lezen als je twijfelt of je iets nog kunt eten:

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Voedingscentrum
Foto: Getty Images