5 tips om je aardbeien zo lang mogelijk vers te houden

5 tips om je aardbeien zo lang mogelijk vers te houden

Het aardbeienseizoen is geopend. Eindelijk kun je weer zoete, smaakvolle aardbeien kopen voor een semi-normale prijs. Maar hoe zorg je ervoor dat ze zo lang mogelijk vers blijven?

Aardbeien vers houden

Aardbeien zijn heerlijk, maar in vergelijking met andere fruitsoorten zijn zo niet zo lang houdbaar. Als je een bakje niet in één keer op krijgt of als je meerdere bakjes hebt gekocht, kun je de volgende tips toepassen om het zo lang mogelijk vers te houden.

1. Kroontje

De eerste tip is om de kroontjes aan de aardbei te laten zitten. Hierdoor blijven zo langer goed en voorkom je dat de aardbei vocht opneemt, waardoor het de lekkere, zoete smaak verliest.

2. Wassen

Niet iedereen geeft de voorkeur aan aardbeien wassen en ze daarna opbergen, maar het helpt wel bij het verwijderen van bestrijdingsmiddelen. Doe natuurazijn en bakingsoda in een kom water, voeg de aardbeien met kroontje toe en laat vijftien minuten weken. Daarna goed laten drogen (in een vergiet of in een slacentrifuge) en vervolgens in een bakje bewaren.

Lees ook: Waarom mensen massaal hun aardbeien in zout water leggen

3. Koelkast

Als je aardbeien dezelfde dag nog opeet, hoef je ze niet te bewaren. Wil je ze later eten? Dan kun je ze het beste in de koelkast zetten. Bewaar ze liever niet in een afgesloten bakje, want dan kan er makkelijk schimmelvorming ontstaan. Een vershoudbakje met vochtrooster is hier ideaal voor.

4. Keukenpapier

Nog een handige tip: leg een stukje keukenpapier tussen de lagen aardbei. Het papier absorbeert vocht en zorgt er tegelijkertijd voor dat de aardbeien niet zacht worden.

5. Rotte aardbeien

Heb je de pech dat je een bakje aardbeien hebt gekocht waar er een paar tussenzitten die al niet meer vers zijn? Haal de rotte aardbeien er dan uit om te voorkomen dat andere aardbeien gaan schimmelen.

Et voilà, op deze manier zijn aardbeien minstens drie dagen houdbaar in de koelkast en afhankelijk van het soort nog langer.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images