Culinair

Recept voor tartelettes au citron

Een zoete lekkernij met een zuurtje.

Bereidingstijd: 40 minuten + 1 uur opstijven in de koelkast
Oventijd: 30 minuten
Afkoelen: 1 uur

Ingrediënten voor het deeg

• 150 g bloem
• 30 g amandel-meel
• 2 g zout
• 60 g poedersuiker
• 90 g boter, in kleine blokjes + om in te vetten
• ½ ei, losgeklopt

Ingrediënten voor de vulling

• 3 citroenen
• 200 g crème fraîche
• 1 el bloem
• 3 eieren
• 75 g suiker
• muntblaadjes

Ingrediënten voor de meringue

• 125 g fijne kristalsuiker
• 1 zakje vanillesuiker
• 80 ml water (= 80 gram)
• 3 eiwitten

Extra nodig: tartelettevormpjes van 8 cm, spuitzak, gladde spuitmond van ½ cm

Meer receptinspiratie: Recept voor de klassieke appeltaart van grootmoeder

Aan de slag

• Meng voor het deeg de bloem, het amandelmeel, zout en de poedersuiker en kruimel de boter erdoor. Kneed tot een samenhangend deeg. Vorm het deeg tot een plat rond stuk en wikkel in plasticfolie. Laat een uur opstijven in de koeling.
• Verwarm de oven voor op 150°C.
• Rasp de schil van de citroenen en pers het sap eruit. Roer de crème fraîche los met de suiker en bloem. Klop er de eieren door. Voeg het citroensap en de -rasp toe.
• Rol het deeg uit tot een plak van 3 mm dikte op een met bloem bestoven aanrecht. Snijd rond een schoteltje cirkels van 10 cm uit het deeg. Vet de vormpjes goed in met boter en bekleed ze met het deeg. Verdeel de vulling over de taartjes en bak ze 30 minuten in het midden van de oven tot het deeg lichtbruin is en de vulling stevig.
• Laat de taartjes een uur afkoelen en vervoer ze in de vormpjes in een afgesloten trommel.
• Maak ondertussen de meringue. Breng de kristalsuiker en vanillesuiker met het water aan de kook. Roer in het begin even om de suiker te laten oplossen. Zodra de siroop helder is, niet meer roeren. Laat de siroop 5 minuten zachtjes koken. Mix de eiwitten tot een schuim (slappe pieken, niet stijf!) en giet er al mixend langzaam de hete siroop bij. Blijf kloppen tot het schuim stevig is en stijve pieken vormt als je de gardes uit het schuim haalt. Doe de meringue over in een spuitzak. Knoop de spuitzak dicht en neem mee naar de plek waar je gaat picknicken. Ga je de tartelettes serveren, spuit er dan toefjes meringue op. Versier met de muntblaadjes.

Ook lekker: Recept voor citroen-merenguetaart

Productie Tessa Klösters Foto’s Eric van Lokven Styling Cyn Ferdinandus Receptuur & foodstyling Eke Mariën

Reageer op dit artikel