Recept voor de klassieke appeltaart van grootmoeder

Recept voor de klassieke appeltaart van grootmoeder

Haal heerlijke appels in huis en bak een appeltaart volgens dit klassieke recept. Je huis wordt gevuld met de heerlijk zoete geur van grootmoeders appeltaart, mmm!

Recept voor 10 punten appeltaart

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 175 g boter, in blokjes
  • 200 g suiker
  • 2 kleine eieren, losgeklopt
  • 1250 g friszure appels (bijv. goudrenetten of Braeburn)
  • 50 g rozijnen
  • 50 g gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
  • 1 el citroensap
  • 2 tl kaneel
  • bloem, om te bestuiven
  • Belangrijk: springvorm van 24 cm doorsnee

Aan de slag

  1. Zeef de bloem boven een kom en meng er de boter, 150 gram suiker, de helft van het geklopte ei en een snufje zout door
  2. Kneed het geheel snel tot een gelijkmatig deeg
  3. Verpak het deeg in plastic folie en leg het 30 minuten in de koelkast
  4. Schil intussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd alles in stukjes
  5. Meng in een kom de appel met de rest van de suiker, de rozijnen, de abrikozen, het citroensap en de kaneel
  6. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak
  7. Bekleed de vorm met tweederde van het deeg
  8. Schep de appelvulling in de vorm
  9. Snijd van de rest van het deeg smalle repen en maak hiermee een vlechtwerk op de taart
  10. Bestrijk het deeg met wat losgeklopt ei
  11. Bak de taart in ca. 1 uur in het midden van de oven goudbruin
  12. Laat de taart tot lauwwarm afkoelen en verwijder de rand.

Ook zo’n lekker recept: Gevulde koeken van Laura’s Bakery

Tips om je appeltaart af te maken

– Appeltaart is extra lekker met geklopte slagroom of vanille-ijs.
– Maak een ‘slordige’ appeltaart door het deeg uit te rollen tot een grote ronde lap die ca. 10 cm groter is dan de doorsnee van de springvorm. Bekleed de taartvorm met het deeg en laat de randen erbuiten hangen. Schep het appelmengsel erin en vouw de randen er slordig overheen. Bestrijk de randen met wat geklopt ei en bak de taart in de oven.

Recept: Tal Maes. Bereiding: Jacqueline Pietrowski