sodabrood met roomkaas

Recept voor sodabrood met roomkaas

Lekker als lunch, bij de borrel of naast het avondeten: versgebakken brood! Dit sodabrood past goed bij de roomkaas.

Lekker als lunch, bij de borrel of naast het avondeten: versgebakken brood! Dit sodabrood past goed bij de roomkaas.

Bereidingstijd: 20 minuten
Afbaktijd: 35 minuten

Ingrediënten voor sodabrood

• 300 g grofvolkorenmeel
• 200 g witte bloem
• 1½ tl baksoda
• 1 el gebroken lijnzaad
• 2 eieren
• 1 el stroop of donkere treacle
• 250 ml karnemelk
• 180 g roomkaas
• 3 el fijngesneden ­bieslook (+ extra)
• 1 handjevol waterkers als garnering.
• Extra nodig: bakvorm of vormpjes

Ook lekker: Recept voor mini-broodquiches met spek en bieslook

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor tot 180°C. Meng alle droge ingrediënten met 1 theelepel zout in een kom. Klop de eieren los met de stroop en de karnemelk en giet het al roerend bij de meelmix.
  2. Schep het mengsel in de ingevette bakvorm(pjes). Snijd eventueel het deeg aan de bovenkant in met een scherp mes, in de vorm van een kruis.
  3. Bak het brood in ruim een uur gaar (een prikker moet er droog uitkomen) en laat afkoelen op een rooster.
  4. Maak de dip: meng in een kommetje de roomkaas met de bieslook en breng op smaak met versgemalen peper en zout. Snijd het brood in plakken (of door­midden als je de kleinere vormpjes gebruikt), beleg met een ­laagje roomkaas en garneer met wat bieslook en waterkers.

Ook lekker: Recept voor breekbrood met dillepesto

Productie: Tessa Klösters. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Receptuur & Foodstyling: Jessica Lek.