Recept voor filotaart met ham en groene asperges 

Recept voor filotaart met ham en groene asperges 

Zin in iets anders dan een bruine boterham of krijg je vrienden over de vloer? Dan is deze filotaart met ham en groene asperges een goed idee.

Zin in iets anders dan een bruine boterham of krijg je vrienden over de vloer? Dan is deze filotaart met ham en groene asperges een goed idee.

Lunch of bijgerecht voor 4-6 personen

Bereidingstijd: Bereidingstijd: 20 minuten
Oventijd: 25 minuten

Ingrediënten

• 200 g ricotta
• 1 teen knoflook, schoon en fijngehakt
• 100 g gerookte schouderham, in kleine stukjes
• 1 bosje dille
• 50 g geraspte oude- of Parmezaanse kaas + extra voor serveren
• 1 pak filodeeg, ontdooid
• paneermeel
• 1 – 1 ½ bos groene asperges, harde onderkant verwijderd

In deze video legt Jessica uit hoe je filodeeg gebruikt

Aan de slag

1. Verwarm de oven voor op 190°C.
2. Meng de ricotta met knoflook, gerookte ham, ½ bosje dille en geraspte kaas in een ruime kom. Breng op smaak met zout en peper.
3. Haal het filodeeg uit de verpakking en leg 1 vel op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk het vel met olijfolie en bestrooi en licht wat paneermeel*. Leg hier een tweede laag filodeeg bovenop en herhaal dit principe tot er 3 lagen zijn.
4. Verdeel het ricotta-mengsel over het filodeeg en laat ca. 2 cm van de rand vrij. Druk de asperges in de lengte naast elkaar in de ricotta vulling.
5. Bestrijk de laatste vellen filodeeg met wat olijfolie en verdeel deze in stukken langs de rand. Bak de filotaart in 20-25 minuten goudbruin.
6. Maak voor serveren af met wat extra gesneden dille en geraspte kaas.
* Het laagje paneermeel tussen het filodeeg zorgt ervoor dat de bodemlagen krokant worden tijdens het bakken.

Ook lekker: filotaart met artisjokharten, romige geitenkaas en zwarte olijven

Productie: Tessa Klösters. Foto’s: Eric van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus. Receptuur & foodstyling: Victor de Launay.