Fouten bij het bereiden van pasta carbonara

Dít zijn de meest gemaakte fouten bij het bereiden van pasta carbonara

Hmm, het water loopt ons al in de mond als we denken aan een heerlijke pasta carbonara. Het is een lekkere pasta die ook nog eens makkelijk is om te bereiden. Toch liggen fouten al snel op de loer, die je gerecht kunnen verpesten. 

We zetten de vijf meest gemaakte fouten voor je op een rij, zodat je de volgende keer de lekkerste pasta carbonara op tafel zet. 

Room door de pasta

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: er zit geen room in een klassieke pasta carbonara. Voor Italianen is dit echt een doodzonde. De saus wordt namelijk ook romig zonder room, omdat de emulsie van vet (van het gebakken spek) en zetmeelrijke pastawater zorgt voor een perfecte saus. 

Koude eieren

Een belangrijk hoofdingrediënt van pasta carbonara is eigeel. Het is wel belangrijk dat de eieren niet rechtstreeks uit de koelkast komen, maar dat ze op kamertemperatuur zijn. Koude eieren zorgen namelijk voor klontjes in de saus. 

Lees ook: Waarom je je pasta nóóit onder de kraan zou moeten afspoelen

Je raspt de kaas niet zelf

Een ander onmisbaar ingrediënt van deze pasta is parmezaanse kaas. Het is natuurlijk makkelijk om een zakje met geraspte kaas te kopen, maar het maakt je pasta veel lekkerder als je de kaas zelf raspt. Geraspte kaas in een pakje is vaak bedekt met maizena of aardappelzetmeel om te voorkomen dat het in de zak aan elkaar plakt. En helaas verandert dit ook de kwaliteit van de carbonarasaus. 

Je vangt het pastawater niet op

Voordat je de pasta afgiet is het belangrijk om een deel van het pastawater op te vangen. Hiermee kun je de saus naar behoefte verdunnen. Daarnaast is het zetmeelrijke water perfect voor een gladde saus. 

Je haalt de pan niet van het fornuis

Een veel gemaakte fout bij de bereiding van pasta carbonara is dat de pan niet van het fornuis wordt gehaald als het kaas-eimengsel door de pasta wordt gegoten. De hitte van de pasta is voldoende om de saus te verwarmen. Als je de pan op het vuur laat staan kan het ei gaan klonten en is de kans groot dat de saus verandert in roerei.

Vriendin’s favoriet

Wat krijg je als ‘n Italiaanse trouwt met een Curaçaoënaar? In ieder geval héél veel lekker eten! In Soulfood & Spaghetti nemen Linda en Jurino je in 150 nieuwe recepten mee op reis door deze eigen keuken. Van geheime familierecepten tot moderne fusion cooking en natuurlijk heel veel lekkere Soul Food gerechten. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: Freundin
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Jurino Ignacio, Linda Terrizzi