Ontwerp Zonder Titel 2023 04 17t132432.990

Laura van Laura’s Bakery legt uit: zó bak je de lekkerste boterkoek

Hoewel je in de winkel altijd maar één smaak boterkoek ziet liggen, is het een ontzettend divers recept. Ik heb inmiddels al heel wat boterkoeken gebakken en ik deel graag mijn tips met je.

Niet te lang bakken

De belangrijkste: bak je boterkoek niet te lang! Als je de boterkoek na de aangegeven baktijd in het recept uit de oven haalt, zul je misschien denken dat hij nog niet goed is. Hij is zacht en wellicht nog wat bleek. Toch haal je hem dan uit de oven.

Tijdens het afkoelen stijft de boterkoek op. Je moet echt geduld hebben tot de boterkoek is afgekoeld. Snijd daarna de boterkoek aan en je zult zien dat je een perfecte smeuïge boterkoek hebt gebakken. Als je hem wel langer bakt, wordt je boterkoek droog.

Afsmeren met ei

Er bestaan verschillende recepten voor boterkoek en vooral in het gebruik van het ei zul je verschil zien. Het heeft mijn voorkeur om een half ei door het deeg te kneden en het resterende opgeklopte ei te gebruiken om de boterkoek af te smeren. Daarmee heb je gegarandeerd een smeuïge en goudbruine boterkoek.

Bakvorm

Misschien heb je weleens een boterkoekbakvorm gezien. Zo’n ronde vorm waarin een soort schuifje zit dat je rond kunt draaien langs de bodem. Dat is een speciale boterkoekbakvorm en het schuifje is om de boterkoek los uit de vorm te krijgen.

Ik heb al heel wat boterkoeken gebakken, maar zo’n vorm heb ik nog nooit gebruikt. Dat is ook niet per se nodig. Ik gebruik zelf altijd mijn ronde 24 cm springvorm of een vierkante bakvorm van 20 x 20 cm. Soms snijd ik de boterkoek in puntjes, een andere keer weer in blokjes.

Gebruik roomboter

De naam zegt het natuurlijk al een beetje, bij een boterkoek draait het om, jawel, boter. Gebruik daarom dan ook goede (ongezouten) roomboter voor dit baksel. Zeker in het basisrecept is dit de smaakmaker van de boterkoek. Gebruik dus geen margarine. Dit heeft niet alleen invloed op de smaak, maar ook op de structuur.

Variëren

Mijn basisrecept voor boterkoek is al heerlijk, maar het is ook perfect om te gebruiken voor andere smaken boterkoek. Zo maakte ik al stroopwafelboterkoek, citroen-gemberboterkoek en zelfs een cheesecake met boterkoekbodem. De mogelijkheden zijn zo’n beetje eindeloos. Die recepten staan natuurlijk allemaal op Laurasbakery.nl, maar ik ben ook benieuwd met welke variaties jullie zelf komen!

Tekst: Laura Kieft
Foto: Laura’s Bakery

Meer persoonlijke verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Vriendin.