Culinair

Koken met Pascale: Lasagne van groenten met kaas

In België zijn de heerlijke kookboeken van Pascale Naessens al enorm populair, en in Nederland wordt ze ook steeds bekender. En terecht, want haar filosofie is dat je best mag genieten van gezond eten.

Vriendin mag alvast 3 recepten uit het boek Puur Eten dat je gelukkig maakt (deel 2) met jou delen. Deze keer de lasagne van groenten met kaas.

Ingrediënten:
2 courgettes
-2 aubergines
-6 tomaten
-1⁄2 rode paprika
-400 g spinazie, gewassen en gedroogd
-150 g ricotta
1 potje basilicumpesto
-1 handvol geraspte kaas

Aan de slag:
Snijd de courgettes, de aubergines en de tomaten in plakjes. Leg aluminiumfolie op een bakplaat of een grill. Smeer de folie in met olijfolie en kruid met peper en zout. Leg de plakjes groenten hierop. Smeer ook de bovenkant van de groenten goed in met olijfolie en kruid met peper en zout. Zet 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C. Snijd intussen de paprika in stukjes en stoof deze in wat olijfolie. Voeg, zodra ze zacht zijn, de spinazie toe. Als de spinazie geslonken is, voeg je de ricotta, wat peper en een beetje zout toe. Laat nog even stoven en haal van het vuur. Neem een ovenschaal en leg onderaan de gare plakjes courgette. Smeer twee tot drie lepels basilicumpesto uit over de courgetteplakjes. Lepel er dan een laag van het spinazie-ricotta-paprikamengsel over. Schik daarop de aubergines, smeer er weer twee tot drie lepels basilicumpesto over uit en leg daarbovenop weer een laag van het spinazie-ricotta-paprika- mengsel. Eindig met een laag tomaten. Strooi er tot slot de geraspte kaas over.

Zet de lasagne voor het serveren nog eens 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C.

Werk: 20 minuten

Gaartijd: 40 minuten

Tips:
-Gegrilde aubergine- en courgetteplakjes kun je ook zo in de handel kopen in de diepvriesafdeling. Een prima alternatief en veel sneller klaar.

De groenteplakjes nemen veel plaats in, misschien heb je wel drie ovenplaten nodig. Met een kleine oven zul je het in verschillende stappen moeten doen. Op zich vormt dat geen probleem, het duurt gewoon wat langer. Je hoeft in ieder geval de groenten niet warm te houden, want alles gaat nadien nog eens de oven in.

-Eigenlijk maakt het niet zo veel uit hoe je de lagen opbouwt. Begin wel altijd met courgettes en eindig altijd met de plakjes tomaat. De volgorde van de tussenliggende lagen is niet van belang.

-Deze hoeveelheid is voldoende voor twee grote of vier kleine eters.

Kookboek Puur Eten dat je gelukkig maakt (deel 2), Pascale Naessens €24,99

Reageer op dit artikel

Sandraa

Fijn dat we toestemming krijgen van deze Belgische mevrouw om te genieten van gezond eten …..

Beantwoorden