De gezondheidsvoordelen van matcha

Dít zijn de gezondheidsvoordelen van matcha

Ooit gehoord van matcha? Dit groene goedje is momenteel erg populair en het wordt op verschillende manieren gedronken. Van matcha lattes, matcha thee tot matcha shots. Maar hoe gezond is matcha eigenlijk?

Matcha kan verschillende voordelen hebben voor je gezondheid. Hoe dat zit leggen we je uit. 

Wat is matcha?

Matcha is een groene thee afkomstig uit China en Japan. Het ziet eruit als een groen poeder van gestoomde en gedroogde theebladeren. In de traditionele Japanse theeceremonie wordt het poeder met water van 60 graden opgeklopt tot een schuimende vloeistof. 

Rijk aan antioxidanten

Matcha bevat veel catechinen, een klasse van plantaardige stoffen in thee die werken als natuurlijke antioxidanten. Deze helpen je cellen te beschermen tegen schadelijke radicalen die chronische ziekten kunnen veroorzaken. Voeg je matchapoeder toe aan heet water, dan bevat de thee alle voedingsstoffen van het hele blad. Daarnaast bevat het meer antioxidanten dan wanneer je simpelweg groene theebladeren in water laat trekken. 

Goed voor je geheugen en concentratie

De combinatie van het aminozuur L-theanine en cafeïne in matcha zorgen voor een langdurig opwekkend effect en het verhoogt je concentratie. Dit drankje kun je dus goed gebruiken tijdens een drukke werkdag. 

Lees ook: Groene thee, maar dan (heel) anders: 2 recepten met matcha

Kalmerend

L-theanine zorgt ook voor een kalmerend effect en het vermindert stress. Daarnaast bevordert het de alagolven in de hersenen en blijf je fit en alert. De thee zorgt er niet voor dat je je suf of vermoeid gaat voelen.

Energieboost

Het drinken van matcha geeft je een energieboost, maar niet op dezelfde manier als koffie dat doet. Van koffie krijg je vaak direct energie en vermindert het slaperigheid en vermoeidheid. Dat komt doordat je lichaam de cafeïne binnen 15 minuten opneemt. Bij matcha krijg je deze energiepiek niet, maar is er sprake van een geleidelijke afgifte van energie over een langere tijd. Deze energieboost kan 4 tot 6 uur duren. 

Spijsvertering

Matcha kan je spijsvertering ondersteunen. Door de combinatie van cafeïne en catechines kan je lichaam voedsel effectiever afbreken. Dit helpt om maagproblemen op een natuurlijke manier te verlichten.

Matcha Thee
Bekijk bij bol.com

Bron: Healthline, gezondheidswetenschap.be, Libelle
Foto: Getty Images