Groene thee, maar dan (heel) anders: 2 recepten met matcha

Groene thee, maar dan (heel) anders: 2 recepten met matcha

Maak kennis met matcha. Het knalgroene poedertje is overgewaaid uit Japan en wordt steeds populairder. In dit artikel delen we twee recepten.

Maak kennis met matcha. Het knalgroene poedertje is overgewaaid uit Japan en wordt steeds populairder. In dit artikel delen we twee recepten.

Wat is matcha?

Matcha is een poeder dat gemaakt wordt van groene theebladeren. Twee à drie weken voordat de bladeren worden geplukt, worden de theestruiken overschaduwd. Hierdoor behouden de blaadjes hun groene kleur en wordt de smaak versterkt. De mooiste blaadjes worden geplukt, gestoomd en gedroogd. De nerven en steeltjes worden verwijderd, de rest wordt vermalen tot poeder, oftewel matcha. Hoe groener de matcha, hoe beter de kwaliteit. Aan de smaak moet je misschien even wennen: matcha heeft een zachte, zoete maar toch ook wat bittere smaak. Matchapoeder is bij de meeste supermarkten en natuurwinkels verkrijgbaar.

Probeer ook eens een kopje Chai Tea Latte

Recepten met matcha

Latte

Voor 1 persoon

Klop 2 chashaku-lepels matchapoeder met 1 el honing en 100 ml water van 65°C (laat gekookt water zo’n 2 minuten afkoelen) met een matchaklopper. Maak hierbij zigzagbewegingen. Klop met een garde of in een melkopschuimer 50 ml melk op. Schenk de opgeschuimde melk over de matcha. Bron: Simon Lévelt

Cake

Voor 6 personen

Verwarm de oven voor op 170°C. Klop 165 g zachte roomboter met 165 g suiker 5 minuten tot een romig en licht mengsel. Voeg één voor één 3 eieren toe, terwijl je alles goed door blijft mixen. Spatel hierna 165 g gezeefde bloem, een half zakje bakpoeder en 1 el matcha door het beslag. Roer als laatste 70 g witte chocoladedruppels door het mengsel. Doe het beslag in een beboterde en bebloemde cakevorm. Zet 40 minuten in de oven. De cake is gaar als een satéprikker er droog uitkomt. Bron: Recepten uit Tokyo van Maori Murota, uitgever Good Cook B.V.

Liever een veilige keuze? Maak dan deze kruimelcake met blauwe bessen