Déze oliën zijn het gezondst om mee te koken

Déze oliën zijn het gezondst om mee te koken

Van olijfolie tot kokosolie en van koolzaadolie tot avocado-olie: er zijn een hoop verschillende oliën waar je maaltijden mee kunt bereiden. Maar heb jij je weleens afgevraagd welke olie de gezondste optie is? 

Is olie eigenlijk sowieso wel gezond? Volgens voedingsdeskundige Kris Sollid is dat zeker het geval. Hij legt bij het AD uit dat oliën een mix zijn van verzadigde en onverzadigde vetten. Volgens hem is een olie gezond als hij rijk is aan onverzadigde vetzuren. Zitten er veel verzadigde vetten in? Dan vallen ze meestal in de ongezonde categorie. 

Olijfolie en koolzaadolie

Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten en die laten het cholesterolgehalte in je bloed dalen. Dat geldt ook voor koolzaadolie: dit bevat minder slechte verzadigde vetten en meer poly-onverzadigde vetzuren, zoals omega 3-vetzuren die erg belangrijk zijn. Omega 3-vetzuren kunnen je namelijk beschermen tegen hart- en vaatziekten en volgens sommigen heeft het ook positieve effecten op kanker, ADHD en alzheimer, maar dat is nog niet bewezen.

Sojaboonolie

Ook sojaboonolie is een gezondere optie: het bevat dan wel iets minder enkelvoudige onverzadigde vetten dan olijfolie, maar wel meer omega 3-vetzuren. Een goede keuze dus voor in je keukenkastje. 

Koken met olie

Volgens chef-kok Matt Aita is het belangrijk om rekening te houden met de manier waarop je kookt. Hij vindt het zelf fijn om te koken met avocado-olie. “Deze olie bevat veel enkelvoudige onverzadigde vetten, heeft een gunstig effect op je cholesterolwaarden én bevordert de opname van voedingsstoffen”, vertelt hij. En een ander voordeel: het heeft een hoog rookpunt, wat betekent dat het pas op een hoge temperatuur verbrandt. Bij olie geld: hoe hoger het rookpunt hoe beter. 

Koude maaltijden en salades

Koolzaadolie is ook een favoriet van Aita, omdat daar weinig verzadigde vetten in zitten en het een hoger rookpunt heeft dan olijfolie. Daarom gebruikt hij olijfolie liever voor koude maaltijden en salades. Dit geldt ook voor lijnzaadolie “Lijnzaadolie vermindert symptomen van artrose, maar ik gebruik het enkel en alleen voor koude bereidingen”, legt Aita uit.

Kokosolie en palmolie

Aita is niet fan van kokosolie en palmolie. Deze vetstoffen bevatten veel verzadigde vetten en géén nuttige voedingsstoffen. Dus als ik jou was, zou ik deze oliën maar met mate gebruiken.” 

Bron: AD
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.