Lodewijk.studio Looye Q4 Social En Paascampagne 20611 1 V3

Deze hartige paasstol wil je echt bakken én (vooral) proeven

Zin in een bakproject met Pasen? Wij hebben dé tip: een hartige paasstol. Dus vergeet die zoete spijs, maar voeg Looye Honingtomaten en pesto toe. Verrassend lekker, ook voor na de paasdagen.

IN SAMENWERKING MET LOOYE

De paasstol (of paasbrood) is onlosmakelijk met Pasen verbonden. Het klassiek baksel gevuld met rozijnen, noten en spijs symboliseert overvloed, welvaart en vruchtbaarheid na een periode van vasten.

Voor dit recept laten we de rozijnen noten en spijs achterwege. Daarvoor in de plaats voegen we pesto, smaakvolle, zoete Looye Honingtomaten en amandelschaafsel toe voor een hartige variant. Echt waar, je wilt ‘m nooit meer anders. Bakkers klaar? Bakken maar!

Hartige Paasstol met Honingtomaten en pesto

Bereidingstijd: 180 minuten (waarvan 120 minuten rijzen)

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen 

  • 100 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 350 g tarwebloem
  • 7 g instant gist
  • 1 tl fijne kristalsuiker
  • 1 ei, losgeklopt
  • 75 ml slagroom, eventueel te vervangen door volle melk
  • 100 ml lauwwarm water
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 el olijfolie
  • 45 g verse groene pesto
  • 1 bakje Looye Honingtomaten
  • 2 el amandelschaafsel
  • 10 g roomboter, gesmolten
Lodewijk.studio Looye Q4 Social En Paascampagne 20370

Zo maak je het!

1. Zeef de bloem boven de kom van een standmixer. Heb je geen standmixer? Gebruik dan een handmixer met deeghaken. Roer de gist en de suiker er doorheen en zorg dat het gelijkmatig door de bloem wordt verdeeld. 

2. Zet de kom in de machine en bevestig de deeghaak. Maak een kuiltje in de bloem en breek het ei erboven. 

3. Verwarm de slagroom en het water in een steelpan tot het lauwwarm is en giet het bij het bij de bloem in de kom. Mix 2 minuten op lage tot middelhoge snelheid tot er een deeg ontstaat. Voeg vervolgens het losgeklopte ei toe met het zout. 

4. Verhoog de snelheid naar middelhoog en kneed het deeg 8 minuten, of tot het soepel en zacht aanvoelt.

5. Voeg al mixend beetje voor beetje de boter toe. Mix het geheel eerst 4 minuten op een lage stand en daarna 6 minuten op een hoge stand.

6. Vet een kom in met olijfolie en leg het deeg erin. Wrijf een beetje olie over het oppervlak van het deeg. Dek het deeg losjes af met plasticfolie (of een warme, vochtige theedoek) en laat 60 minuten op een warme plek rijzen.

7. Halveer ondertussen de Looye Honingtomaten.

8. Bestuif het aanrecht lichtjes met bloem. Leg het gerezen deeg op het aanrecht en druk het uit tot een ovaal van 1,5 cm dikte.

9. Verdeel de pesto over het gehele deeg met de achterkant van een lepel.

10. Leg het deeg horizontaal voor je neer. Leg op 1/3 hoogte vanaf de onderkant de helften Looye Honingtomaten in een horizontale rij. Vouw de lange, onbelegde bovenkant van het deeg over de met tomaten belegde kant heen, zodat de typische stolvorm ontstaat. 

11. Leg de stol op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi licht met bloem en laat onder plasticfolie op een lauwwarme plek nog 60 minuten rijzen.

12. Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de rest van de boter en bestrijk de stol ermee. Bestrooi de stol met het amandelschaafsel.

13. Bak het brood in het midden van de oven in 25-35 minuten goudbruin en gaar. Het brood klinkt hol als je erop klopt. Laat afkoelen op een rooster en serveer.

Ontdek hier nog veel meer lekkere paalrecepten met Looye Honingtomaten.

Honingzoete smaak, stevige bite

Wist je dat Looye sinds 1946 uitgegroeid is tot een van de bekendste en meest geliefde tomatenkwekers van Nederland, België en Duitsland? Looye zocht al jaren naar een tomatenras met een perfecte smaak. In 2005 werd die gevonden. Jos Looije ontdekte een tros-cherrytomaat met een glanzende rode kleur, een unieke honingzoete smaak en een stevige bite. In 2009 is dit unieke en smakelijke tomatenras op de markt gebracht onder de naam Looye Honingtomaten.