boter

Kun je boter nog eten als het over datum is?

Werp je een blik op de verpakking van de boter, kom je er plots achter dat de THT-datum al verstreken is en wil je weten of je het nog kunt eten? Lees dan snel verder.

Boter over datum

Even voor de duidelijkheid: in dit artikel behandelen we zowel (gezouten) boter als margarine. Voor beide producten geldt dat je na de verstreken THT-datum je zintuigen moet gebruiken. Ziet het er nog goed uit of is het verkleurd? Als het niet verkleurd is, is de boter nog houdbaar. Ruikt het zoals het hoort te ruiken en zo ja, hoe smaakt het dan? Als de smaak zuur of vies is, kun je beter de boter of margarine weggooien.

Lees ook: Kun je gehakt dat (een dag) over datum is nog eten?

Boter

Het bewaaradvies van gezouten boter is een maand in de koelkast en zes maanden in de vriezer. Maar als de boter er nog goed uitziet, prima ruikt en normaal proeft en in een gesloten verpakking is bewaard, kun je het tot wel twee maanden (en soms zelfs langer) na de THT-datum eten.

Margarine

Het bewaaradvies voor margarine in de koelkast is hetzelfde als boter, namelijk één maand. Je kunt het één tot twee maanden in de vriezer bewaren. In een gesloten verpakking kun je het tot twee maanden (en soms zelfs langer) na de THT-datum eten. Let op, het moet er dan nog wel goed uitzien, ruiken en proeven.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Voedingscentrum
Foto: Getty Images