boter

Wat is nou écht gezonder: roomboter of margarine?

Er bestaan verschillende meningen over roomboter, margarine en halvarine. Wat is nu écht de gezondste keuze?

We leggen het uit.

Vergelijken

Volgens het Voedingscentrum bevatten zowel roomboter als margarine en halvarine vitamine A, D en E. Alleen roomboter bevat veel minder vitamine D dan de andere twee varianten.

Ook zit er in roomboter meer verzadigd vet: per 100 gram maar liefst 53 gram. Ter vergelijking: zachte margarine uit een kuipje bevat per 100 gram ‘slechts’ 19 gram verzadigd vet. Verzadigde vetten kunnen het LDL-cholesterol verhogen, wat niet goed is voor de bloedvaten.

Wat is gezonder?

Het Voedingscentrum adviseert dan ook om halvarine en margarine – uit een kuipje of fles – boven roomboter te gebruiken. Eet je bijvoorbeeld 6 boterhammen per dag, dan krijg je bij roomboter ongeveer 16 gram vet binnen. Vervang je deze door margarine, dan krijg je slechts 6 gram vet binnen. In het geval van halvarine is dit zo’n 3,5 gram.

Wil je zo min mogelijk vet en calorieën binnenkrijgen, dan kun je het beste voor halvarine kiezen. Hier zit 50 procent minder vet in dan in margarine.

Bron: Voedingscentrum
Foto: Getty Images