Hoe verwijder je een likdoorn?

Hoe verwijder je een likdoorn?

Als je een likdoorn op je voet hebt, weet je waarschijnlijk hoe pijnlijk het kan zijn. Een likdoorn, die ook wel een eksteroog wordt genoemd, is een pijnlijke plek op de huid die ontstaat door langdurige wrijving of druk. Gelukkig zijn er manieren om likdoorns te verwijderen en te voorkomen.

Hoe ontstaat een likdoorn?

Als de huid op een plek lang wordt blootgesteld aan wrijving of druk kan er een likdoorn ontstaan. Om een duidelijk voorbeeld te geven: dit gebeurt bijvoorbeeld als je te strakke schoenen draagt. Of als je (vaak) hoge hakken draagt of op schoenen loopt die je niet goed passen. Likdoorns komen vooral op de volgende plekken op de voet voor.

  • Op of tussen de tenen: Likdoorns kunnen ontstaan tussen de tenen of op de toppen van de tenen door het dragen van te krappe schoenen of sokken die te strak zitten.
  • Onder de voet: Likdoorns kunnen onder de voet ontstaan door het dragen van schoenen die niet goed passen, te hard zijn of te weinig ondersteuning bieden.
  • Aan de zijkant van de voet: Likdoorns kunnen aan de zijkant van de voet ontstaan door het dragen van schoenen die te smal zijn en tegen de zijkant van de voet wrijven.
  • Op de hielen: Likdoorns kunnen op de hielen ontstaan door het dragen van schoenen met hoge hakken of schoenen die te los zitten en wrijving veroorzaken bij elke stap.
  • Op de bal van de voet: Likdoorns kunnen op de bal van de voet ontstaan door het dragen van schoenen met te weinig demping, waardoor er te veel druk op de bal van de voet ontstaat.

De plek waar wrijving ontstaat wordt dikker en harder. Het lijkt op een dikke eeltplek en doet meestal pijn tijdens het lopen. Er ontstaat uiteindelijk een likdoorn.

Een voorbeeld van een likdoorn op de tenen:

likdoorn

Lees ook: Zo kun je het beste een kalknagel behandelen

Likdoorn verwijderen

Een likdoorn kan geen kwaad, maar om de pijn te verlichten is het verstandig om de plek te behandelen. Een likdoorn verwijderen kan op de volgende manieren.

Laat de likdoorn verwijderen door een specialist

Als de eeltplek erg pijnlijk is, als je er zelf niet goed bij kunt of als je geen zin hebt om het zelf te behandelen, kun je overwegen om naar een specialist te gaan. Een podotherapeut of pedicure kan de likdoorn voor je verwijderen. Dit gebeurt meestal door middel van een mesje of freesje. Na de behandeling is de likdoorn minder pijnlijk zijn en geneest het sneller.

Gebruik een likdoornpleister

Je kunt een likdoorn ook zelf behandelen. Koop bij de drogisterij likdoornpleisters. Deze pleisters bevatten salicylzuur, dat ervoor zorgt dat de bovenste laag van de huid week wordt en gemakkelijker verwijderd kan worden. Het is belangrijk om de pleister regelmatig te vervangen en de huid goed te verzorgen. Meestal mag zo’n pleister 24 uur blijven zitten voor je het moet verwijderen.

Hierna kun je je voeten weken en voorzichtig proberen om de likdoorn te verwijderen. Volg hiervoor de instructies die je krijgt bij de likdoornpleisters.

Gebruik een likdoornpen

Als je geen pleisters wil dragen, kun je een likdoornpen proberen. Een likdoornpen is een handig hulpmiddel om likdoorns te verwijderen. De pen bevat een vloeistof met salicylzuur, dat de huid week maakt. Door de pen op de likdoorn te plaatsen, wordt de vloeistof op de juiste plek aangebracht. Na enkele dagen laat de likdoorn los.

Lees ook: Zó verwijder je eelt makkelijk en snel voor zijdezachte voeten

Andere middeltjes om likdoorn te verwijderen

De drie methoden hierboven om likdoorns te verwijderen werken erg goed. Er zijn ook mensen die experimenteren met andere middeltjes om van hun eeltplek af te komen. Dit zijn een paar voorbeelden.

Tea tree olie

Tea tree olie heeft antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen die helpen bij het verzachten van de huid rond de likdoorn. Breng de olie aan op de likdoorn en de omliggende huid en laat het een nachtje inwerken.

Appelazijn

Appelazijn kan helpen bij het verzachten van de huid en het verminderen van de pijn van likdoorns. Week een watje in appelazijn en plaats het op de likdoorn. Laat het een paar uur zitten en spoel daarna af met warm water.

Epsom zout

Epsom zout helpt bij het verzachten van de huid en het verminderen van ontstekingen. Los een paar eetlepels Epsom zout op in warm water en laat je voeten hierin weken. Dit kan helpen bij het verminderen van pijn en zwelling van de eeltplek. Je kunt dit voetenbadje ook gebruiken nadat je likdoornpleisters hebt gebruikt.

Baking soda

Baking soda helpt ook bij het verzachten van de huid en het verminderen van de pijn van likdoorns. Maak een pasta van baking soda en water en breng het aan op de likdoorn. Laat het een paar uur zitten en spoel daarna af met warm water.

Tip van Vriendin

Of je nou de Camino, de Vierdaagse of een dagtocht gaat wandelen, of vaak gaat hardlopen: wil je absoluut geen blaren, likdoorns en pijn door hallux valgus of hielspoor? Doe je voeten een plezier en gebruik loperswol als natuurlijke teenspreider. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Loperswol

Loperswol

Lopen Zonder Blaren

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images