Waarom je altijd een aparte zonnecrème voor je gezicht moet gebruiken

Waarom je altijd een aparte zonnecrème voor je gezicht moet gebruiken

Als het op de bescherming van de huid aankomt, kunnen we er niet genoeg op hameren hoe belangrijk het is om je dagelijks in te smeren. Naast het insmeren van je lichaam, is het belangrijk om een aparte zonnebrandcrème voor je gezicht te gebruiken. Waarom dat is, lees je in dit artikel.

Zonnecrème voor het gezicht

Zonnecrème voor het gezicht is geen marketingtrucje om meer producten te verkopen. Het heeft daadwerkelijk een nuttige en belangrijke functie. Een dagcrème of foundation met SPF is helaas lang niet voldoende om je huid te beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon.

Om de volgende redenen is een aparte zonnecrème voor het gezicht essentieel.

1. UVA vs. UVB

Huidkanker wordt veroorzaakt door twee type UV-straling: UVA en UVB. UVB-stralen veroorzaken direct zichtbare schade, zoals verbranding van de huid. Hierdoor zijn we ons bewust geworden van de noodzaak van zonbescherming. SPF (Sun Protection Factor) op producten geeft de mate van bescherming tegen UVB aan. Maar hier komt het belangrijke verschil: UVA-stralen dringen dieper door in de huid en kunnen schade veroorzaken die pas jaren later zichtbaar wordt, zoals rimpelvorming. Daarom is een zonnecrème die beschermt tegen zowel UVA als UVB belangrijk.

Lees ook: Kun je oude zonnebrandcrème nog gebruiken?

2. Dagcrèmes en foundations met SPF beschermen niet voldoende

Veel dagcrèmes of foundations bevatten SPF. Ideaal, denk je misschien. Helaas bieden deze producten meestal alleen bescherming tegen UVB-stralen en bieden ze niet lang genoeg bescherming. Ze kunnen je huid beschermen tegen verbranding, maar laten je blootgesteld aan UVA-schade. Als je je huid wilt beschermen tegen vroegtijdige veroudering, rimpels, pigmentvlekken en andere langetermijneffecten van UVA-stralen, is een losse zonnecrème nodig.

3. De kracht van een aparte zonnecrème voor je gezicht

Een losse zonnecrème speciaal geformuleerd voor het gezicht biedt een bredere bescherming tegen zowel UVA- als UVB-stralen. Deze zonnecrèmes bevatten vaak ingrediënten zoals zinkoxide of titaniumdioxide. Bovendien zijn ze lichtgewicht en niet-comedogeen, wat betekent dat ze je poriën niet zullen verstoppen. Zo kun je genieten van volledige zonbescherming zonder dat het je dagelijkse make-uproutine in de weg staat.

Ook fijn voor de rijpere huid: tegenwoordig zijn veel SPF producten een combinatie van zonnecrème en huidverzorging, waardoor je huid er mooier uit gaat zien.

4. Gezonde huid voor de toekomst

Door een losse zonnecrème voor je gezicht te gebruiken, bescherm je jouw huid het beste en wordt de huid zo mooi en veilig mogelijk oud. Om het nog eens te benadrukken: bescherming tegen UVA-stralen is essentieel om vroegtijdige veroudering en andere schadelijke effecten te voorkomen.

Investeer in een kwalitatieve zonnecrème met een hoge SPF (minstens factor 30 en hoger) en gebruik het dagelijks als onderdeel van je skincare-routine. Je brengt de crème aan als laatste stap van de huidverzorging, dus voor make-up, als je dat draagt.

Lees ook: De best geteste zonnebrandcrème volgens de Consumentenbond kost maar een paar euro

Fijne producten

Ben je specifiek op zoek naar een zonnecrème voor het gezicht die ook als huidverzorging dient? Collistar Protective Drops (SPF 50) is dan een fijn product. Het beschermt de huid tegen de zon en bevat tegelijkertijd goede ingrediënten, zoals niacinamide, om rimpels, roodheid en oneffenheden te verminderen.

Een merk dat betaalbaarder is en de beste producten voor de huid ontwikkelt, is La Roche Posay. Veel mensen zweren bij de Dry Touch Anti-glim Zonnebrand SPF50+ voor gezicht. Perfect als je een vettere huid hebt of niet houdt van de glans die zonnebrandcrème aan je gezicht geeft.

Of probeer Biodermal Hydraplus Face SPF50. In 2020 is Biodermal zonbescherming door de Consumentenbond uitgeroepen tot beste zonnebrandcrème voor volwassenen en kinderen. Wat deze zonnecrème in het bijzonder zo goed maakt, is de geavanceerde en fotostabiele UVA/UVB filters die voor onmiddellijke bescherming zorgen. Ook prettig: de formule trekt snel in en is niet vet of plakkerig.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images