Placeholder

Alles over haarborstels

Door je haar te borstelen maak je het glad, verwijder je vuil en wordt je hoofdhuid gemasseerd. Die massage bevordert de doorbloeding, waardoor huid en haar in topconditie blijven. Lees welke borstel het beste past bij jouw haar.

Door je haar te borstelen maak je het glad, verwijder je vuil en wordt je hoofdhuid gemasseerd. Die massage bevordert de doorbloeding, waardoor huid en haar in topconditie blijven. Lees welke borstel het beste past bij jouw haar.

 

 

 

 

Borstelharen

Natuurlijk (afkomstig van varkens, paarden, geiten of everzwijnen)
• Maakt je haar minder statisch – net als hout.
• Is het zachtst voor je haar, doordat de haren flexibeler zijn.
• Neemt talg (vet dat je huid afscheidt) op, waardoor het gelijkmatiger over je haar verdeeld wordt.

Tip!
Je hoofdhuid scheidt olie (talg) af die beschermt tegen uitdroging en schadelijke invloeden van buiten. Door te borstelen verdeel je die talg over je haar waardoor het gezond en glanzend blijft.

Plastic / (roestvrij)staal
• Is hygiënischer dan echt haar, omdat bacteriën zich er niet in kunnen nestelen.
• Is ook minder gevoelig voor vocht en schimmels, omdat het materiaal niet poreus is.
• Heeft meer grip op dik of veel haar.
• Staal heeft plastic bolletjes aan de uiteinden om te voorkomen dat je haar beschadigt en dat de stalen pennen – die door föhnen heet worden – je hoofdhuid niet raken.

Tip!
Er bestaan ook gecombineerde borstels, dan heb je de grip van de nylon haren en het glanseffect van echt haar.

Lang, kort of krullend haar?
Naast het materiaal, heeft de vorm ook invloed op het effect. Met een platte borstel kun je goed ontwarren. Kies bij lang haar voor een grote, brede borstel, zodat je meer haren in een keer mee kunt nemen, voor kort haar volstaat een kleine. Voor krullen, stijlen en het creëren van volume is een ronde borstel het handigst, daarmee breng je makkelijker vorm in je haar. Een lucht doorlatende borstel is weer handig tijdens het föhnen, hierdoor wordt de warmte gelijk verdeeld.

Onderhoud
Verwijder regelmatig de achtergebleven haren, reinig met lauw water en een milde shampoo of zeep, spoel goed af onder lauw stromend water, schud het water uit de borstel en laat hem met de haren naar beneden op een handdoek drogen. 

Tip!
Borstel je haar liever niet als het nat is, het is dan kwetsbaarder en kan beschadigen. 

Borstel kiezen:

Wil je je haar ontwarren?
Kies voor een borstel waarbij de bovenkant van de borstelharen bol of hol zijn en de borstelharen ver uit elkaar staan. Als je haar erg in de knoop zit, gebruik je een borstel met ongelijke borstelharen.

Wil je glans?
Kies voor een borstel waarbij de bovenzijde van de borstelharen recht is en de borstelharen dicht bij elkaar gerangschikt staan. 

Wil je je haar vormen en volume geven?
Kies dan voor een ronde borstel. Door de luchtdoorlatende gaatjes wordt de warmte gelijkmatig verdeeld, dit verkort de droogtijd bij het föhnen. 

Tekst: Tessa Klösters.