Anouk: 'Zo vier je een ontspannen kinderverjaardag'

Anouk: ‘Zo vier je een ontspannen kinderverjaardag’

Hiep hiep hoera! 10 juni was het dan zo ver: Soof werd twee! Deze bijzondere dag wilden we natuurlijk maar al te graag vieren met slingers, taart en heel veel lieve mensen.

Hiep hiep hoera! 10 juni was het dan zo ver: Soof werd twee! Deze bijzondere dag wilden we natuurlijk maar al te graag vieren met slingers, taart en heel veel lieve mensen.

Alhoewel, ik herinner mij nog als de dag van gisteren hoe Soof op haar eerste verjaardag totaal overprikkeld en aan mij vastgeklampt de dag doorbracht. Hoe zij bij ieder nieuw gezicht twintig minuten nodig had om te acclimatiseren, om vervolgens weer van voorafgaan te beginnen als de volgende feestganger binnenkwam. Geen succes. En dat wilden we dit jaar dus anders.

Hoe heurt het eigenlijk?

Het vieren van verjaardagen is een eeuwenoude traditie en we zijn gewend om dat te doen ‘zoals het hoort’. En daarom nodigen we mensen uit die we anders amper zien, zitten we verplicht in een kring en ben je puntje bij paaltje vooral aan het rondrennen met koffie, taart en een schaal vol leverworst en oude kaas. Kort samengevat: op een Hollandse verjaardag kun je het beste uitgaan van een worst-kaas scenario.

Lees ook: ‘Hoe overleef je een huilbaby?’

Hoe dan wel?

Wij wilden Soofs tweede verjaardag een feestje laten zijn, voor háár. En dat betekent dat we ons maar een ding moesten afvragen, namelijk: waar wordt zij blij van? En zo bakten we samen een Roodkapje taart en nodigden we enkel vertrouwde gezichten uit. We vierden haar verjaardag niet in een kring, maar creëerden verschillende zitjes verspreid over de woonkamer en tuin. En last but not least; we zorgden voor ontspannen rituelen. Door te kijken naar wat bij Soof past en los te laten hoe het hoort, maakten we er voor haar een ontspannen en onvergetelijke dag van!

Tips voor een ontspannen kinderverjaardag

♥ Laat los ‘hoe het hoort’, maar kijk naar wat past bij je kindje en gezin. Ook als dit betekent dat jullie de verjaardag enkel met elkaar vieren, is dit helemaal oké.
♥ Denk na over de betekenis van een verjaardag; het vieren van de geboorte en een nieuw levensjaar. Bedenk (creatieve) manieren om aandacht te hebben voor het levenspad van je kind tot nu toe. Maak het visueel door foto’s te gebruiken of samen een (strip)verhaal te maken.
♥ Wees kritisch op de hoeveelheid visite. Stel jezelf de vraag wie je kindje zou uitnodigen als hij of zij zelf kon kiezen (of laat bij oudere kinderen hen zélf de gastenlijst samenstellen).
♥ Betrek je kindje in de voorbereiding van het verjaardagsfeestje. Bak bijvoorbeeld samen de verjaardagstaart en versier samen de ruimte.
♥ Onderneem een ontspannende activiteit voordat de visite komt. Ga bijvoorbeeld even naar de speeltuin of maak een slinger van leuk gekleurd papier.
♥ Ontwikkel verjaardagsrituelen. Denk hierbij aan gezamenlijk ontbijten op bed, het symboliseren van het aantal levensjaren in bloemen of (het maken van) een verjaardagskroon.
♥ Zorg voor selfservice. Zet alle hapjes en drankjes zoveel mogelijk klaar en vertel je visite bij binnenkomst dat ze het zelf kunnen pakken. Zo blijf je niet rondrennen en kun je zelf ook genieten van het feestgedruis.

Fijne verjaardag voor jou

Een verjaardag is vooral een feestje als je kind zich goed voelt. Uiteindelijk is het vieren van die verjaardag ook helemaal niet bedoeld voor die verre oom of dominante buurvrouw, maar voor jouw kind. En dan vergt het als ouder eigenlijk alleen maar wat moed en creativiteit om er ook echt een ontspannen feest van te maken!

OVER ANOUK

Anouk is 27 jaar, getrouwd en ‘een beetje hippie’. Tenminste, zo wordt ze vaak genoemd door de mensen om haar heen. Dat vindt ze overigens helemaal niet vervelend, want hippies zijn vrij, ruimdenkend, liefdevol en misschien ook een tikkeltje maf. Iets waar ze zichzelf ook wel in herkent.

Bewust ouderschap

Twee jaar geleden werd ze moeder van Soof en vanaf het allereerste moment vielen alle overtuigingen rondom opvoeden van haar af. De kennis vanuit haar pedagogische studies en voorgenomen opvoedstijlen schoof ze aan de kant en ze besloot te varen op haar oerinstinct. Intuïtief, liefdevol en bewust is wat haar ouderschap kenmerkt. En omdat dat soms toch een beetje anders is dan anders en ze hier veel vragen over kreeg, besloot ze haar liefde voor schrijven te combineren met de liefde voor het hippieleven. En zo ontstond www.eenbeetjehippie.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen