Anouk: 'Hoe overleef je een huilbaby?'

Anouk: ‘Soms ben ik bang om alles te verliezen’

Ken je dat? Het gevoel van angst wanneer je zó gelukkig bent dat je je afvraagt: wanneer gaat er iets verschrikkelijks gebeuren?

Ken je dat? Het gevoel van angst wanneer je zó gelukkig bent dat je je afvraagt: wanneer gaat er iets verschrikkelijks gebeuren?

Bang om alles te verliezen

Ik heb dat gevoel eigenlijk al jaren. Zolang ik mij kan herinneren was ik als kind al bang om mijn moeder te verliezen. Ik achtte het zelfs onmogelijk dat zij mijn bruiloft of laat staan bevalling zou meemaken. En toch is dat gebeurd, gelukkig! Nu ik mijn eigen gezin heb, kan diezelfde angst voor verlies mij nog harder raken. Soms gaan mijn gedachten met me aan de haal en stel ik me voor dat ik er alleen voor sta met Soof of er iets vreselijks met een van ons gebeurt. Verlatingsangst heet dat geloof ik, of verliesangst misschien.

Een straf voor geluk?

Volgens mij is verliesangst iets dat wijst op liefde. Je hebt zoveel om van te houden dat je bang bent het te verliezen. Alsof er een grote donderwolk rondzweeft die ieder moment boven jou openbreekt en al je geluk wegspoelt. Het is voor veel mensen herkenbaar, maar tegelijkertijd is het ook onlogisch dat we bang zijn om gestraft te worden voor geluk. Er is in het leven nu eenmaal geen sprake van een balans. Alsof je na twee jaar ultiem geluk nu ineens recht hebt op een aantal jaren ongeluk. Zoals ik in een lied van Jack Johnson hoorde: “It’s absurd to believe that we might deserve anything. As if its balanced in the end.”

Lees ook de vorige blog van Anouk: ‘Mijn ervaring met momshaming’

Gewoon gedachtes

Dat mijn verliesangst wijst op liefde is wel duidelijk, maar deze angst en pijn worden ook gevoed door mijn gedachtes. Ik heb in mijn leven veel verloren en ben grootgebracht door ouders die nog veel meer verlieservaringen hebben doorstaan. Je zou dus kunnen zeggen dat het een beetje ‘in mij zit’, maar inmiddels zie ik steeds meer dat het gewoon gedachtes zijn. Het zijn niets meer dan hersenspinsels. Gedachten die afleiden van het nu. Het zegt niets over wat er in de toekomst gaat gebeuren en zolang ik mij dat realiseer, kan ik die gedachtes steeds meer loslaten en genieten van wat er nú is. En dat is een heleboel!

OVER ANOUK

Anouk is 27 jaar, getrouwd en ‘een beetje hippie’. Tenminste, zo wordt ze vaak genoemd door de mensen om haar heen. Dat vindt ze overigens helemaal niet vervelend, want hippies zijn vrij, ruimdenkend, liefdevol en misschien ook een tikkeltje maf. Iets waar ze zichzelf ook wel in herkent.

Bewust ouderschap

Twee jaar geleden werd ze moeder van Soof en vanaf het allereerste moment vielen alle overtuigingen rondom opvoeden van haar af. De kennis vanuit haar pedagogische studies en voorgenomen opvoedstijlen schoof ze aan de kant en ze besloot te varen op haar oerinstinct. Intuïtief, liefdevol en bewust is wat haar ouderschap kenmerkt. En omdat dat soms toch een beetje anders is dan anders en ze hier veel vragen over kreeg, besloot ze haar liefde voor schrijven te combineren met de liefde voor het hippieleven. En zo ontstond eenbeetjehippie.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen