Puppy opvoeden is net zo zwaar als het opvoeden van een baby.

Puppy opvoeden? Dat blijkt net zo zwaar als de opvoeding van een baby

Hoe lief en schattig ze ook zijn: hondeneigenaren weten allemaal ook dat het opvoeden van een puppy niet altijd makkelijk gaat. En dat blijkt nu ook uit onderzoek, want maar liefst 60 procent van de hondeneigenaren zegt dat de opvoeding van een puppy net zo zwaar is als de opvoeding van een baby. 

Het onderzoek werd uitgevoerd door AniCura Nationaal Huisdier panel onder 1261 vrouwen en 238 mannen van 18 jaar en oud. 

Zorgen

Uit het onderzoek blijkt dat het opvoeden van een puppy helemaal niet zo makkelijk is als het misschien lijkt. 41 procent van de baasjes maakt zich soms zorgen om de opvoeding, 38 procent over de gezondheid en 37 procent maakt zich zorgen om de omgang met andere honden. Maar het is zeker niet alleen negatief: het merendeel van de baasjes zegt dat de puppy hun leven heeft verrijkt.

Lees ook: 6x waarom een puppy in huis hartstikke goed is voor je gezondheid

Puppy of kitten

Veel Nederlanders willen een huisdier aanschaffen als het nog een kleine puppy of kitten is. 82 procent van de hondeneigenaren en 78 procent van de katteneigenaren in Nederland heeft hun huisdier gekocht toen het nog een jonkie was. En dat heeft vooral te maken met de gezelligheid die zo’n klein diertje met zich meebrengt. 15 procent van de mensen zegt zelfs een huisdier te hebben aangeschaft om stress tegen te gaan. Maar in de praktijk kan dat ook weleens het tegenovergestelde teweegbrengen. 

Twijfels

Het opvoeden van een puppy gaat dus zeker niet altijd makkelijk. Daarom geeft 30 procent aan dat ze het bij een volgende pup anders zouden aanpakken. Bijna de helft zou niet meer voor een pup kiezen, maar voor een oudere hond of zelfs helemaal geen hond meer willen.

Tip van de redactie

Sacha en Martin Gaus’ Puppymanieren is hét opvoedboek voor puppy’s (en baasjes). Een pup in huis zet de boel flink op zijn kop! Wat moet je doen en laten om te zorgen dat de hond niet het heft in eigen pootjes neemt? Sacha en Martin Gaus laten zien hoe leerprocessen werken en hoe je die kunt aansturen als een hond tussen de zeven en twaalf weken oud is. Hiervoor schreven zij een programma dat loopt van week tot week, waarin de hond spelenderwijs kan leren, zonder dat baasjes hoeven te mopperen of te straffen.

Bron: Libelle, Anicura
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.