Placeholder

Zwangerschap – Gezonde voeding

Een zwangerschap is de ideale periode om nog bewuster met voeding om te gaan. Je eet immers voor twee. Dit wil niet zeggen dat je dus van alles dubbele porties moet opscheppen. Het gaat om de kwaliteit van je voeding, niet de kwantiteit. Bovendien, al die kilo’s die er tijdens de zwangerschap bijkomen door te veel te eten, moeten er straks ook weer vanaf!

Een zwangerschap is de ideale periode om nog bewuster met voeding om te gaan. Je eet immers voor twee. Dit wil niet zeggen dat je dus van alles dubbele porties moet opscheppen. Het gaat om de kwaliteit van je voeding, niet de kwantiteit. Bovendien, al die kilo’s die er tijdens de zwangerschap bijkomen door te veel te eten, moeten er straks ook weer vanaf!

Let daarom vooral op wát je eet. Je kindje heeft voldoende voedingsstoffen nodig om zich goed te ontwikkelen. Van de meeste voedingsstoffen heb je nu meer nodig, maar dat geldt niet voor alle vitamines. Hou daarom altijd het voorgeschreven hoeveelheid van elke vitamine in de gaten, zeker als je voedingsupplementen slikt. Vraag in geval van twijfel altijd een je begeleidende arts om advies.

Leverpastei en drop

Een teveel aan vitamine A kan de ontwikkeling van het kindje verstoren. Ook verhoogt te veel vitamine A het risico op een te vroege bevalling en een te laag geboortegewicht. Leverproducten zoals paté, leverpastei en leverworst bevatten veel vitamine A. Eet hiervan daarom niet meer dan 15 à 20 gram per dag. Ook met zoute voedingsmiddelen moet je voorzichtig zijn, omdat zout de bloeddruk verhoogt. Rookworst, rauwe ham, rookvlees bevatten over het algemeen veel zout. Ook kant-en-klare maaltijden, sauzen en soepen zijn over het algemeen aan de zoute kant. In het geval van drop is het niet zozeer de hoeveelheid zout die de bloeddruk kan verhogen, maar de glycerinezuur.

Noodzakelijk slikken

Een vitamine die je zeker wél binnen moet krijgen tijdens je zwangerschap is foliumzuur (vitamine B11). Door gevarieerd te eten krijg je voldoende foliumzuur binnen, maar tijdens

een zwangerschap heb je meer nodig en het is niet mogelijk om dat ‘erbij te eten’. Vandaar dat het slikken van foliumzuur in de vorm van een voedingssupplement noodzakelijk is. En het liefst al vóór je zwanger bent. Foliumzuur verkleint de kans op een kind met het neurale buisdefect (NBD). Een van de bekendste voorbeelden van een NBD is Spina Bifida, oftewel een open ruggetje. Maar ook de kans op een open schedel, hazenlip en het ontbreken van bepaalde delen van de hersenen wordt verkleind door foliumzuur. Het wordt aanbevolen om tot de tiende week van de zwangerschap foliumzuur te slikken. Het kan soms lang duren totdat je zwanger bent, waardoor je heel lang foliumzuur slikt. Dit kan geen kwaad.

Om tijdens de zwangerschap voldoende foliumzuur binnen te krijgen via gewone voeding, zou je elke dag minstens 50 bruine boterhammen moeten eten of een halve kilo spruitjes.

Vermijd de kattenbak

In uitwerpselen van katten kan een parasiet voorkomen die de ziekte toxoplasmose veroorzaakt. Voor jou is deze parasiet normaalgesproken niet gevaarlijk, maar voor een ongeboren kind wel. Laat het verschonen van de kattenbak tijdens je zwangerschap daarom aan iemand anders over, zeker in de eerste drie maanden. Kom je toch in contact met de kattenbak of katten, was dan heel grondig je handen. Doe dit ook na het werken in de tuin, want daar willen wel eens katten rondlopen. Schrap tartaar, filet americain, ossenworst en rosbief liever even van je menu, want ook daar kan de toxoplasma bacterie in voorkomen. Was na het bereiden van vlees goed je handen.

To brie or not to brie?

Naast rauw vlees zijn ook sommige kaassoorten off limits tijdens je zwangerschap, omdat deze de schadelijke listeriabacterie kunnen bevatten. Het gaat met name om zachte, buitenlandse kazen die met rauwe melk zijn gemaakt. Het is in Nederland verplicht om op de verpakking van de kaas te vermelden of deze van rauwe melk is gemaakt. Als er bij Franse schimmelkazen zoals brie, camembert en roquefort ‘au lait cru’ op de verpakking staat, kun je die kaas maar beter laten liggen. Kaas die gemaakt is van gepasteuriseerde melk kun je wel gewoon eten, omdat tijdens het bereidingsproces alle bacteriën zijn gedood. Koop je verse , onverpakte kaas, vraag dan altijd van wat voor een melk de kaas gemaakt is. De listeriabacterie kan ook voorkomen in koude gerookte vissoorten als zalm, haringen schaaldieren.

Defny: ‘Ik dacht dat ik naast filet americain ook geen brie meer mocht eten. Maar toen vertelde de verloskundige dat ik wel gewoon brie mocht eten. Ik heb meteen een broodje brie gekocht, heerlijk! Het niet meer roken en drinken viel me heel erg mee. Roken vind ik nu zelfs smerig. Ik ben 22 weken zwanger en vind het nu echt leuk. De eerste paar weken was ik ontzettend misselijk, voelde me de hele dag alsof ik een kater had. Maar nu voel ik me goed, ik ben alleen wat eerder moe dan anders. Maar dan ga ik gewoon wat vroeger naar bed of ga tussendoor even liggen. En heel gek; een tijdje geleden kreeg ik opeens ontzettende zin in boterhamworst. Terwijl ik dat normaal nooit eet! Het was zelfs zo erg dat ik het direct na het afrekenen, al lopend naar de auto, opgegeten heb. Eenmaal in de auto moest ik toen wel erg lachen om mezelf.’

Tekst: Astrid Telkamp.