Kerstdagen zonder stress

7x Zó kom je zonder stress de kerstdagen door

Hoewel kerst vooral een warme en gezellige periode is met je dierbaren, kan er ook flink wat stress bij komen kijken. Die kerstdagen-stress kan helaas een stempel drukken op de gezellige tijd. Hoe zorg je ervoor dat het allemaal een beetje leuk en gezellig blijft tijdens kerst?

Planning

Alles begint eigenlijk bij het maken van een goede planning. Van alle voorbereidingen voor het kerstdiner tot het kopen en inpakken van alle cadeau’s. Schrijf in je planning wat je allemaal moet voorbereiden. Zo kun je ook een aparte planning maken voor het diner zelf met bijvoorbeeld de tijd waarop de kalkoen in de oven moet en wanneer de groenten op moeten staan. Zo houd je alles lekker overzichtelijk en bespaar je jezelf stress tijdens de kerstdagen. 

Maak het niet te moeilijk

Het is heel verleidelijk om tijdens kerst uit te pakken met ingewikkelde gerechten, maar het is veel makkelijker om het simpel te houden voor jezelf. Zo voorkom je stress tijdens de voorbereidingen van het diner en blijven de kerstdagen zelf ook een beetje leuk. Pak in plaats van moeilijke gerechten bijvoorbeeld extra uit met de tafelstyling of met de presentatie van je gerechten. Zo zet je een prachtig diner neer, zonder jezelf in moeilijkheden te brengen.

Begin op tijd

Ga een paar dagen voor kerst rustig zitten en maak een lijstje met de producten die je allemaal in huis hebt. Dit zorgt ervoor dat je alleen nog naar de supermarkt hoeft voor de overige producten. Ga alles stap voor stap bij langs. Ben je iets vergeten? Dan houd je genoeg tijd over om naar de supermarkt te rennen. 

Maak je gerechten van tevoren

Je kunt ervoor kiezen om van tevoren wat gerechten te maken, zodat je op de dag zelf wat tijd bespaart. Kies er bijvoorbeeld voor om wat gerechten in te vriezen. Klassiekers die zich hier goed voor lenen zijn ragoût, beef Wellington, verse pasta of Bœuf Bourguignon.

Lees ook: Besparen op kerstcadeautjes? Zó pak je dat het beste aan

Houd wat dagen vrij

Als het mogelijk is, is het verstandig om dagen vrij te houden rond de feestdagen en niet te veel afspraken te maken. Zo kun je jezelf wat tijd gunnen om te rusten of alvast wat voorbereidingen te doen voor de feestdagen. 

Kant-en-klare cocktails

Een cocktail is een feestelijke toevoeging aan je kerstdiner, maar ze zijn vaak ook ingewikkeld om te maken. Maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Tegenwoordig worden er een hoop lekkere kant-en-klare cocktails verkocht. Schenk ze in een mooi glas en niemand merkt een verschil. 

Bestel boodschappen

Boodschappen bestellen is natuurlijk niet nieuw, maar het kan ontzettend handig zijn voor de kerstdagen. Hiermee bespaar je jezelf een drukke supermarkt, waarin iedereen je voor de voeten loopt en je veel producten niet kunt vinden. Geloof ons: boodschappen bestellen scheelt een hoop stress. 

Bron: AD, Culy.nl
Foto: Getty Images