kerstdiner

Zó tover je de eettafel om voor een prachtig kerstdiner

Hoewel kerst er dit jaar iets anders uit zal gaan zien, willen we het natuurlijk wel vieren met de mensen om ons heen aan een mooi gedekte tafel. Door de tafel met deze tips te dekken, maakt het niet uit of je met kerst thuis of in een restaurant zit.

Kerstmenu

Bij kerst denkt men aan eten. Met familie of vrienden gezellig aan tafel zitten en genieten van een lekker driegangendiner. Een heerlijk menu samen stellen is dan ook een belangrijke stap.

Voorbereiding

De voorbereiding is het halve werk, dus begin op tijd. Maak als eerst een lijst van iedereen die komt. Het is hierbij belangrijk om na te gaan of je gasten specifieke voorkeuren of allergieën hebben. Iemand kan uit ethische of religieuze overwegingen geen vlees eten, is juist helemaal vegan of kan iets echt niet lekker vinden. Het is natuurlijk zonde om je gasten iets voor te schotelen wat ze niet eten of lekker vinden.

Recepten

Zodra je deze lijst hebt, kan je beginnen met het uitzoeken van recepten. Bedenk hierbij hoe moeilijk je het jezelf wilt maken en hoe lang je in de keuken wilt staan. Er zijn gerechten waarbij je het meeste van tevoren kan voorbereiden, zodat je op de dag of avond zelf nog maar weinig hoeft te doen. Hierdoor hoef je op de avond zelf niet lang in de keuken te staan en kan je langer aan tafel blijven zitten.

Inkopen

Met een samengesteld menu kan je de inkopen gaan doen. Doe dit op tijd om drukte te voorkomen, maar houd ook rekening met de verse producten die je nodig hebt. Maak van tevoren een lijst met de ingrediënten die je nodig hebt en kijk ik je voorraadkast wat je in huis hebt. Vaak heb je meer in huis dan je denkt en het is natuurlijk zonde om iets voor niks te kopen. Sla natuurlijk ook het drinken in wat je naast het eten wilt serveren of enkele losse hapjes vooraf of bij de koffie.

Om het verder helemaal af te maken kan je het menu op een mooie kaart printen en op elk bord leggen. Zo lijkt het net of je in een restaurant zit.

Servies

Een belangrijk aspect van een mooi gedekte tafel is het servies. Bij kerst denken veel mensen gelijk aan de kleuren rood, groen en wit. Dit zie je ook terug in het aanbod van kerst servies. Er zijn merken die speciaal kerstservies verkopen met kleurrijke prints en kerstfiguren. Een mooi voorbeeld is het kerstservies van Villeroy & Boch. Het Toy’s Delight servies van Villeroy en Boch heeft een breed assortiment met dinerborden, ontbijtborden, gebaksbordjes, serveerschalen. Alles wat je nodig hebt voor het kerstdiner. De borden hebben brede randen met kleurrijke kerstfiguren. Perfect om in de kerstsfeer te komen.

Wil je kleurrijk kerstservies, maar niet de typische kerstversiering? Dan is het Taika servies van Iittalaeen optie. Dit servies doet denken aan oude prenten uit Japan, maar niets is minder waar. Het sprookjesachtig ontwerp is namelijk geïnspireerd door de Finse flora en fauna. De borden, serveerschalen, kommen, maar ook koffiekopjes zijn rijkelijk versierd met gedetailleerde dieren en bloemen. Prachtig om naar te kijken, maar ook nog eens handig. Het servies is namelijk ook vriezer-, oven-, magnetron en vaatwasserbestendig!

Natuurlijk zijn er mensen die liever geen kleurrijk servies met kerstfiguren gebruiken om de tafel te dekken. Dat is helemaal niet erg, smaken verschillen. Als je de tafel toch liever wilt dekken met simpel servies, zijn de lijnen For Me of Toy’s Delight Royal Classic van Villeroy & Boch of de lijn Teema van Iittala perfect voor een mooie kersttafel.

Aankleding

Een tafel met alleen het benodigde servies is misschien handig, maar niet altijd gezellig. Je kan de tafel dan ook op allerlei manieren mooi aankleden.

Begin met een mooi tafelkleed. Als je kleurrijk servies gebruikt, kan je dit combineren met een simpel, effen tafelkleed. Natuurlijk kan je ook een kleurrijk kleed kiezen, maar bedenk wat voor thema jij wil om er een geheel van te maken.

Zet daarnaast ook verschillende accessoires op tafel. Vind je de eettafellamp geen mooi licht geven? Zet dan een kandelaar, waxinelichthouders of leg een mooie lichtslang op tafel. Daarnaast kan je ook bloemen of planten op tafel zetten. Een kerstkrans of kerststukje kan een mooie toevoeging zijn, of een paar groene takken en dennenappels.

Vergeet verder de servetten niet en om het helemaal af te maken, kan je voor iedereen een mooi naambordje maken.

Partnerbijdrage: woldring

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen