vogel winter

Vermijd vetbollen in een netje: zo help je vogels wél de winter door

Maak van je tuin of balkon een vogelparadijs en help de vogels de winder door.

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Zorg dan nu al voor voldoende voedsel, dan weten de vogels dat ze hier ook in de winter terecht kunnen en laten ze zich nog vaker zien.

Doe de postcode vogelcheck ( Vogelbescherming.nl/mijn-vogeltuin
) en ontdek welke vogelsoorten bij jou in de buurt voorkomen en hoe je ze kunt helpen.

Do’s

• Geef zoveel mogelijk verschillend vogelvoer. Hiermee lok je verschillende soorten vogels naar je tuin. Bovendien houden vogels van gevarieerd voedsel, zoals zaden, pinda’s, vetbollen, rozijnen en appels.
• Koop speciaal vogelvoer voor tuinvogels, strooivoer voor op (voeder)tafels en op de grond, fruit, ongebrande en ongezouten zaden en pinda’s, vetproducten voor tuinvogels of broodkruimels (met mate, want te zout).
• Zorg ervoor dat het strooivoer niet te lang op de grond blijft liggen. Dit kan bederven en trekt ongedierte aan.
• Hang en leg op verschillende plekken voedsel. Mezen vinden het fijn om aan een vetbol te hangen, terwijl een merel op de grond rondscharrelt en een winterkoning liever veilig onder de struiken blijft.

Don’ts

• Etensresten geven. Hierin zitten te veel suikers, zout, kruiden en conserveringsmiddelen waar vogels niet tegen kunnen. Bovendien bederft dit sneller.
• Boter of margarine is een no-go, dit werkt laxerend.
• Te veel voeren. Dit trekt ongedierte aan en zorgt voor verspreiding van ziektes.
• Vetbollen of pinda’s in een plastic netje. Vogels kunnen hierin verstrikt raken.

Tip: vogels hebben verzadigd vet nodig, daarom is frituurvet in een vetbol een heerlijk hapje. Vloeibare olie, zoals olijfolie, is niet geschikt. Als de olie op hun veren komt, tast het de conditie hiervan aan.

Tip: wil je geen kraaien of meeuwen in de tuin? Scherm het voedsel dan af met een stuk gaas of speciale korf. Zo kunnen zij er niet bij.

Tekst: Whitley Volger
Foto: Getty Images

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  • Anoniem
    Marleen -
    Wat een ontzettend domme tip?? Die zien er minder schattig uit dus voeren we niet?? Tip: wil je geen kraaien of meeuwen in de tuin? Scherm het voedsel dan af met een stuk gaas of speciale korf. Zo kunnen zij er niet bij.
    Beantwoorden