vaatwasser

Zo drogen plastic bakjes en bekers wél goed in de vaatwasser

Is het jou weleens opgevallen dat plastic bekers en bakjes altijd nat uit de vaatwasser komen? Gelukkig kun je hier iets aan doen.

Oorzaak

Er zijn twee oorzaken dat plastic bakjes en bekers niet drogen in de vaatwasser. Ten eerste heeft dit te maken met het materiaal. Er is namelijk hydrofiel en hydrofoob materiaal. Hydrofiel materiaal houdt van water en verspreidt zich makkelijk over oppervlaktes, terwijl hydrofoob materiaal juist waterafstotend is en als druppels op het materiaal blijft liggen. Plastic is zo’n hydrofoob materiaal, waardoor het water in de vaatwasser als dikke druppels op de bekers en bakjes blijft liggen. Deze verdampen langzamer, waardoor ze minder goed drogen.

Een andere reden dat plastic bakjes en bekers niet goed drogen, is dat plastic de warmte minder goed geleidt. Zijn je borden en bestek nog warm wanneer ze uit de vaatwasser komen, je plastic keukengerei blijft een stuk koeler. Het gevolg is dat het water minder goed verdampt en er meer druppels op het materiaal blijven liggen.

Oplossing

Maar nu de hamvraag: wat kun je eraan doen? Ten eerste kun je proberen om je plastic bakjes en bekers iets schuiner in de vaatwasser in te ruimen. Op deze manier kan het water er makkelijker vanaf glijden.

Daarnaast kan het helpen om direct nadat de vaatwasser klaar is de deur een beetje open te zetten. Het vocht kan dan sneller verdampen, omdat de vochtige en warme lucht condenseert.

Bron: Quest, Coolblue, Margriet
Foto: Getty Images

Lees ook: je vaatwasser schoonmaken: zo doe je dat

Lees Vriendin digitaal

Nu vanaf €0,99

Naar de digitale kiosk

042020 Digitaallezen Hp

Wist je dat je Vriendin ook digitaal kunt lezen? Bestel ‘m hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Anoniem
    Martin
    Het direct openen heeft invloed op je keukenkastjes en werkblad. Het inwerken van damp op je kastjes brengt schade aan. Beter is om de vaatwasser 15 min gesloten te laten en dan pas openen. Het gebruik van glansspoelmiddel bevorderd het droogproces!
    Beantwoorden

Gerelateerde artikelen