Placeholder

Zo bescherm je je kind online

Je kind groeit ermee op: de online wereld. Leuk en handig, maar er schuilt ook gevaar. Om ervoor te zorgen dat je kind veiliger is op social media, kun je samen met je kind belangrijke instellingen nalopen die de privacy beschermen. Wij vertellen hoe je dat doet.

Je kind groeit ermee op: de online wereld. Leuk en handig, maar er schuilt ook gevaar. Om ervoor te zorgen dat je kind veiliger is op social media, kun je samen met je kind belangrijke instellingen nalopen die de privacy beschermen. Wij vertellen hoe je dat doet.

Veiliger facebooken
Stel samen met je kind in dat niet zomaar iedereen hem vriendschapsverzoeken kan sturen, maar bijvoorbeeld alleen vrienden van vrienden. Dit doe je via ‘Instellingen’ – ‘Privacy’ – ‘Wie kan je vriendschapsverzoeken sturen’. In hetzelfde onderdeel ‘Privacy’ kun je ervoor zorgen dat alleen vrienden van je kind zijn foto’s en berichtjes kunnen zien. Ook belangrijk: schakel locatieservices uit, zo weet niemand waar je kind is als hij een post plaatst. Dit doe je onder ‘Instellingen’ – ‘Locatie’.

Veiliger instagrammen
Zet het profiel van je kind op privé bij ‘Opties’ door ‘Privé-account’ aan te schuiven.

Veiliger whatsappen
Je kunt nummers blokkeren (ga naar het nummer, klik op de drie bolletjes, dan op het tabje ‘Meer’ – ‘Blokkeren’). Vertel je kind om nooit zomaar bestanden te openen die hij krijgt toegestuurd. Je kunt zelf automatische downloads uitschakelen. Ga hiervoor naar ‘Instellingen’ – ‘Dataverbruik’ – ‘Media automatisch downloaden’, vink hierbij alles uit.

Veiliger snapchatten
Het lijkt veilig omdat de foto’s en filmpjes weer verdwijnen, maar er kunnen screenshots van worden gemaakt. Je moet dus geen pikante, gekke, aanstootgevende foto’s of filmpjes van jezelf maken. Je kunt bij ‘Instellingen’ – ‘Wie kan contact met mij opnemen’ instellen dat je kind alleen snaps (foto’s en/of filmpjes) van vrienden kan ontvangen. Ook kun je ongewenste individuën blokkeren (ga naar de naam, klik op ‘Instellingen’ – ‘Blokkeren’).

Tip van hoofredacteur Sandera Krol: ‘Google een paar keer per jaar de naam van je kind.’ Dat was een advies, jaren geleden, van een online veiligheidsdeskundige bij Oprah. Die tip heb ik altijd onthouden. En dus typ ik een paar keer per jaar de namen in van mijn zoons, om te zien wat er zoal van en over hen online te vinden is. Vaak zijn het de standaardzaken: uitslagen van wedstrijden, (afgeschermde) Twitter-, Instagram- en Facebook-accounts, en YouTube-kanalen zonder inhoud van betekenis. Niks aan de hand dus. Gelukkig maar. Want voor veel kinderen zijn de grenzen van hun online privacy niet helemaal scherp.'

In Vriendin 4 (vanaf woensdag in de winkels) geven we nog meer tips en geeft socialmedia-expert Corinne Keijzer tips.