Zelf maken: zoetzure augurken

Augurken inmaken is hartstikke leuk – je voelt je echt ambachtelijk als je in de keuken je potjes staat te vullen. Ze smaken duizend keer lekkerder dan als je augurken in de winkel koopt.

Augurken inmaken is hartstikke leuk – je voelt je echt ambachtelijk als je in de keuken je potjes staat te vullen. Ze smaken duizend keer lekkerder dan als je augurken in de winkel koopt.

Deze maand neemt Ella Mae je mee de tuin in. In Vriendin lees je iedere week haar handigste tips. Haar tip van de dag: zoetzure augurken maken.

Je kunt er per potje je eigen smaak aan geven: een beetje pittiger of juist wat kruidiger. Nou ja, weinig redenen om het niet te doen! (Behalve dat het even wat tijd kost dan misschien.)

Nodig:
– Een stuk of vijf (afhankelijk van de maat) lege, schone en uitgekookte jam- of weckpotten
– 1 kilo verse augurken (uit je tuin, of anders van de groentenman)
– 2 eetlepels zout
– 200 gr suiker
– 600 ml appelazijn (maar kruidenazijn of inmaakazijn is ook lekker)
– kruiden om je augurken naar eigen smaak mee in te maken: mosterdzaad, laurier, verse rozemarijn, verse dragon, verse spaanse peper (ook leuk voor de kleur), stukjes rode ui, knoflook (gepeld, heel of in plakjes), jeneverbessen, peperkorrels, venkelzaad

Aan de slag
• Leg de augurken in een schaal en strooi steeds een beetje zout over een laagje augurk.
• Zet de schaal 24 uur in de koelkast.
• Spoel de augurken af onder koud stromend water.
• Laat uitlekken en wrijf schoon met keukenrol.
• Leg wat inmaakkruiden in de potten.
• Voeg de augurken eraan toe. Je kunt ze heel laten, in reepjes snijden (lekker voor op de hamburger) of in plakjes. Per potje variëren is ook leuk.
• Voeg nog inmaakkruiden aan elk potje toe. Plaats kleurrijke kruiden zoals spaanse peper en rode ui aan de buitenkant, zodat je die goed ziet.
• Kook de suiker met de azijn en 400 ml tot alle suiker is opgelost.
• Sluit de potten en laat omgekeerd afkoelen op een schone keukendoek.
• Zet de potten op een donkere koele plek buiten de koelkast.
• Schrijf de datum op de deksels met een watervaste stift.
• Na 3 weken kun je je zelf ingemaakte augurken eten.

Tip: gooi het inmaakvocht niet weg als je je potje leeg hebt, maar bewaar het voor een dressing of marinade. Heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Anoniem
    Geke
    Vraagje: 'kook de suiker met de azijn en 400 ml .. . .. . wat, water??? Alvast bedankt, Geke!
    Beantwoorden

Gerelateerde artikelen