mandarijnen

Wat is beter: de witte sliertjes van een mandarijn halen of niet?

Besteden sommige mensen minuten aan het weghalen van de witte sliertjes en vliesjes op hun mandarijnpartjes, anderen stoppen het fruit meteen in hun mond. Maar wat is nu eigenlijk beter?

We leggen het uit.

Witte sliertjes en vliesjes

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: je kunt de witte sliertjes en vliesjes van je mandarijn prima opeten. Ze bevatten namelijk veel vezels en pectine, die bevorderlijk zijn voor je spijsvertering. Ze opeten scheelt je dus niet alleen een hoop pellen, het brengt ook gezondheidsvoordelen met zich mee.

Wel kan het voorkomen dat de sliertjes het fruit een bittere smaak geven. Hierbij geldt: hoe ouder de mandarijn, hoe bitterder de draadjes. Wil je dit liever niet, dan zit er niets anders op dan de vrucht ‘kaal’ te plukken.

Lees ook: zo pel je een mandarijn zónder je handen vies te maken

Ingeblikte mandarijnen

En hoe zit het met ingeblikte mandarijnen? Als je weleens een blik hebt gekocht, is het je vast opgevallen dat de partjes geen witte sliertjes en vliesjes bevatten. Ook hier is de reden dat ze voor een bittere smaak kunnen zorgen. Toch kun je als je geen fan bent van de sliertjes beter voor verse mandarijnen gaan. Sommige fabrikanten voegen voor de houdbaarheid namelijk extra suiker aan het sap toe. Je bent dan wel langer de tijd kwijt aan pellen, maar het is wel een stuk gezonder.

Bron: Margriet, 24Kitchen
Foto: Getty Images

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Anoniem
    Natasja verveen
    Hoi vriendin, weten jullie ook dat om de witte sliertjes eraf te halen, de mandarijnen in blik in een soort zoutzuur worden gelegt of gootsteen ontstopper? Zie keuringsdienst van waarde
    Beantwoorden