Wasmachine Tijd Getty Images Wassen

Wat je altijd al wilde weten over wassen, wasmiddelen en wasmachines

De één vindt het heerlijk, de ander een tijdsverspilling: de was doen. Toch ontkom je er niet aan. Zeker wanneer je een gezin hebt met kinderen breng je heel wat tijd door met de wasmachine, droger en het wasrek.

Wasmachines zijn er om ons leven makkelijker te maken. Toch komt je was er soms nog minder lekker ruikend uit dan hoe je het erin stopte. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je wilt dat je was er schoon, zacht en heerlijk ruikend weer uitkomt. Niets is bijvoorbeeld zo lekker als onder een pas gewassen dekbed kruipen. Heb jij regelmatig last van stinkende was? Dan is het tijd om je wasmachine en je wastechniek eens onder de loep te nemen. Wassen is namelijk soms ook nog niet eens zo simpel als het lijkt. Elk kledingstuk heeft weer z’n eigen wasvoorschrift en bovendien wil je het liefst zo milieuvriendelijk wassen, oftewel op een lagere temperatuur. Krijg je de was dan nog wel schoon?

Nooit meer stinkende was

Meestal heb je na een tijdje proberen wel een favoriet wasmiddel gevonden, vaak eentje met een geur die je prettig vindt. Maar de geur daarvan blijft meestal niet heel lang hangen. Met een wasverzachter blijft de geur vaak wat langer hangen en bovendien komen je handdoeken er helemaal zacht uit. Wil je dat je was nog lekkerder ruikt? Kies dan voor een wasparfum. En wat is dan precies het verschil met wasverzachter, vraag je je wellicht af? Dat zit hem voornamelijk in de intensiteit van geur, je ruikt hem sterker, maar blijft ook langer hangen. Bovendien bevat het andere ingrediënten dan een wasverzachter waardoor het geschikt is voor meer verschillende soorten was, in tegenstelling tot wasverzachter. Hoe gebruik je nu precies zo´n wasparfum? Heel eenvoudig, je voegt een kleine hoeveelheid toe naast je reguliere wasmiddel. Een meer specifiek was probleem is vaak stinkende sportkleding. Zorg ervoor dat je deze zo snel mogelijk wast en niet te laat in de wasmand laat liggen. Hierdoor wordt het lastiger om de geur uit de kleding te krijgen.

Zo houd jij je wasmachine schoon en fris

Een wasmachine schoonmaken? Reinigt die zichzelf niet dan? Nee helaas niet. Een wasmachine wordt wel degelijk vies. Dat komt door kalkvorming en ook vanwege zeep- en andere vuilresten die achterblijven in je machine. Je wasmachine schoonmaken hoeft geen hele vervelende klus te zijn. Je kunt er het beste op tijd bij zijn, zodat je machine geen blijvende schade oploopt. Een vieze wasmachine zorgt ervoor dat je was ook niet schoon wordt. Geef je machine daarom regelmatig een opfrisbeurt. Op die manier kost het je niet heel veel tijd omdat hij nog redelijk schoon is en blijft je was lekker fris. Wat kun je doen om je wasmachine schoon te maken? Maak allereerst het zeepbakje goed schoon. Hierin blijven zeepresten achter. Vergeet ook de plek waar het bakje inzit niet. Daarnaast is het van belang het filter regelmatig schoon te maken. Neem ook altijd de rubberen rand goed mee, dit is een favoriete plek voor bacteriën en vuilresten.

Nooit meer te dure wasmiddelen

Wasmiddel kan behoorlijk duur zijn. Vooral de bekendere merken zijn behoorlijk aan de prijs. Heb je net je favoriete geur gevonden, betaal je je scheel aan wasmiddel. Daar zitten we, zeker in de deze tijd waarin alles al steeds duurder wordt, niet op te wachten. Koop wasmiddel daarom ook nooit voor de volle prijs. Wasmiddel en wasparfum zijn altijd ergens in de aanbieding.

Duurzaam wassen

Wil je nou ook nog een beetje rekening houden met het milieu als je aan het wassen gaat? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Het eerste is, zorg dat je trommel goed vol zit. Wassen met een halflege machine is zonde, wacht liever even totdat je genoeg was hebt verzameld. Ten tweede is het belangrijk niet heet te wassen. Tegenwoordig zijn de machines en wasmiddelen goed genoeg om je kleding ook bij een lagere temperatuur te reinigen. Wel is het verstandig om af en toe je machine leeg te laten draaien, op een hoge temperatuur met een vaatwastablet. Dit zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels worden gedood. Ten derde: kies zoveel mogelijk voor het eco-programma. Dit is er niet voor niets. Hiermee bespaar je flink ten opzichte van het reguliere programma.

Tot slot, ga voor een zuinige machine. Een goede wasmachine kan je namelijk helpen duurzamer te wassen. Technische snufjes maken het je makkelijker en bovendien passen ze het water- en energieverbruik aan, aan de hoeveelheid was.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.