Nicole: ‘We hebben al anderhalf jaar geen seks meer’

Wat als de één vaker seks wilt dan de ander?

Je zit in een fijne relatie met je partner, alleen blijkt het libido van de één een stuk hoger dan dat van de ander. Hoe ga je hier het beste mee om?

Er bestaat geen ‘normaal’

Door sociale media en gesprekken met vriendinnen krijg je misschien een beeld van hoe een normaal seksleven eruit zou moeten zien. Laten we vooropstellen dat er geen ‘normaal’ of ‘standaard’ seksleven is. Zo is ieder mens verschillend met zijn/ haar eigen seksuele behoeftes. Daarnaast bestaat een relatie uit twee personen die dan ook nog eens op één lijn moeten komen wat betreft hun behoeftes.

Als je in een relatie zit met een partner die ongeveer dezelfde seksuele behoeftes heeft als jij, is dat natuurlijk heel fijn. Wanneer dit niet zo is, is dit wel iets waar je als koppel mee zult moeten dealen. De vraag is dan: hoe pak je dat aan?

Studie

Dit jaar is er onderzoek gedaan naar strategieën die koppels gebruiken wanneer ze onderling van elkaar verschillen in seksuele behoeftes. De één bleek uiteraard beter te werken dan de ander.

Al met al werden er vijf mogelijke strategieën ontdekt. Wij sommen ze voor je op:

1. Met elkaar communiceren

Deze strategie wordt niet vaak gebruikt, maar blijkt wél ontzettend effectief. In plaats van je partner afwijzen, zou je kunnen vertellen waarom je op dat moment geen zin hebt in seks. Eventueel kun je de seks verplaatsen naar een ander moment. Zo weet je partner ook waar hij/zij aan toe is. Dit voelt misschien wat vreemd, maar dit is juist erg effectief.

2. Afstand nemen

Wanneer de persoon met het grootste libido wordt afgewezen door de ander, kan hij/zij ervoor kiezen om zich met iets anders bezig te gaan houden. Denk aan sporten of een bepaalde hobby. Toch blijkt deze strategie in de praktijk niet erg effectief te zijn. Op de lange termijn zorgt ‘ie mogelijk zelfs voor meer afstand tussen partners, met als gevolg een toenemende ontevredenheid.

Lees ook: https://www.vriendin.nl/nieuwtjes/effecten-van-alcohol-op-seksleven/

3. Seksueel actief zijn zonder partner

Met deze strategie wordt niet vreemdgaan, maar masturbatie of het kijken van porno bedoeld. Zelfbevrediging blijkt een goede manier om te kunnen omgaan met verschillen in seksuele behoeftes binnen een relatie. Degene met een hoger libido kan op die manier de tijd overbruggen tot hij/zij weer intiem kan zijn met zijn/haar partner.

4. Iets samen doen

Jullie kunnen ook fysiek contact hebben zónder seks te hebben. Denk bijvoorbeeld aan knuffelen, samen douchen en elkaar masseren. Mogelijk leiden deze activiteiten tot seks, maar dit hoeft niet. Ook een lange wandeling of samen koken, zijn activiteiten die je kunt ondernemen om toch aan jullie relatie te werken.

5. Tóch seks hebben

Deze strategie wordt vaak toegepast door degene in de relatie die minder behoefte heeft aan seks. Vaak doet hij/zij dit om de ander tegemoet komen. Ook kan het zo zijn dat iemand nou eenmaal meer tijd nodig heeft om in de stemming te komen, waardoor het kan helpen om ‘het’ soms maar gewoon te doen.

Lees ook: https://www.vriendin.nl/gezond-en-mooi/meer-zelfvertrouwen-in-de-slaapkamer/

Bron: PsychologyToday

Foto: Gettyimages