Thuis

Vriendin lezeressen + redactie vertellen: mijn favoriete kinderboek van vroeger

Vandaag begint de Kinderboekenweek met het thema ‘voor altijd jong’. Wij vroegen wat vroeger jouw favoriete kinderboek was. Lees je mee?

Jufenzo:Lekker weertje koekepeertje is mijn favoriete kinderboek. Ik kende het boek van school, daar las de juf het altijd voor. Dan ging ze op haar stoel zitten en pakte ze het dikke, grote boek erbij. Het kraakte als ze het opendeed. Ik weet nog dat ik dat altijd spannend vond, het was namelijk altijd een verrassing welk verhaaltje ze uit het boek zou voorlezen.

Lonneke:Floortje Bellefleur en de Olijke Tweeling. Ik ging iedere dag bij de boekenwinkel in de buurt kijken of er al een nieuw deel uit was.”

Daphne: “De boeken van De boze heks van Hanna Kraan. Deze las mijn moeder altijd zo mooi voor.”

Danielle:De Kameleon, Saskia & Jeroen, Pitty’s Kostschool, Kruistocht in Spijkerbroek en nog veel meer. De bieb was (en is nog steeds) mijn favoriete plek.”

Marieke: Pinkeltje. Ik geloofde echt dat hij bij de schrijver – Dick Laan – op bezoek kwam om te vertellen hoe het in Pinkeltjesland was.”

Astrid: ‘’De pop. Een prentenboek van eind jaren 60. Ik kende het helemaal uit mijn hoofd. Ik wist zelfs wanneer ik de bladzijdes moest omslaan. Toen mijn broertje geboren was, dacht de kraamzorg dat ik kon lezen. Ik was nog geen drie jaar.’’

Isabella: “De boekenreeks Een eiland in zee, De lelievijver en De donkere diepte van Annika Thor. De prachtigste kinderboeken die ik ooit gelezen heb.’’

Ook op de redactie hebben wij onze favoriete kinderboeken.

Franca (stagiaire webredactie): ‘’Ik was vroeger gek op de boeken van Francine Oomen. Niet alleen de Hoe overleef ik-serie las ik binnen no-time uit, ook was ik groot fan van Lena Lijstje en Ezzie’s dagboek. De boeken staan nog steeds in mijn boekenkast. Wegdoen kan ik deze boeken echt niet.‘’

Melissa (webredacteur): "Mijn moeder las mij altijd voor uit De ettertjes. Dit boek ging over een broertje en zusje die samen dingen deden die niet mochten. Zo ruimden ze hun kamer op door alles uit hun raam te gooien en lieten ze stinkbommetjes los in de klas. Ook was ik groot fan van Harry Potter. Ik maakte mijn moeder wijs dat ik bang was in het donker. Het lichtje wat ze aan liet staan, gaf genoeg licht om Harry's avonturen te lezen." 

Renske (chef redactie): "Ik las als jong kind graag Pinkeltje! Ik vond het spannend en magisch. Nog steeds heb ik een hele trits Pinkeltjes in mijn boekenkast staan, ik kan het niet over mijn hart verkrijgen ze weg te doen."

Beatrijs (eindredacteur): ''Jip en Janneke, by far! Ik vond de illustraties geweldig, zo simpel. We hadden later ook de cassettebandjes, voor in de auto, maar zonder plaatjes vond ik het echt minder leuk. Van de verhaaltjes kan ik me niet zo heel veel meer herinneren, behalve dat het volgens mij vaak ging over ‘stout’ zijn. Als van nature braaf meisje vond ik dat heel spannend, dat je ook weleens níet volgens de regeltjes hoefde te leven en dat dat oké was.''

Erica (lifestyle redacteur): ''Een van mijn favorieten is Charlotte's web, een verhaal over spin Charlotte die bevriend raakt met varkentje Wilbur. Een boek vol humor en levenslessen en aan het einde dikke tranen. Het boek is ook verfilmd.''

Sylvia (art-director): "Pim en pom. Ik vond het altijd zulke verhaaltjes altijd zo leuk. Ze beleefde elke keer weer iets avontuurlijks."

Susanne (grafisch vormgever): "Mijn favoriete boek van vroeger is De kinderen van de Bolderburen. Dit boek gaat over een groepje kinderen die in een klein dorp wonen. Ze speelden altijd op hele toffe plekken, zoals hooizolders en eilandjes. Dit leek mij zo leuk, daar wilde ik ook wonen!"

Reageer op dit artikel

Li Ying

Mijn favoriete kinderboeken waren rupsje nooitgenoeg, eentje voor elke dag en op latere leeftijd de boeken van John Flanagan en met name de Grijze Jager series.

Beantwoorden

Instagram