Hoe vaak moet je je gordijnen en vitrages wassen?

Hoe vaak moet je je gordijnen en vitrages wassen?

In de categorie je gebruikt het iedere dag, maar hoe vaak maak je het eigenlijk schoon: wanneer heb jij de gordijnen voor het laatst gewassen? Ontdek in dit artikel praktische tips en een handleiding voor het wassen van jouw gordijnen en vitrages.

Gordijnen wassen

Net als andere stoffen in je huis moet je ook gordijnen wassen. Niet zo vaak als je beddengoed, overigens. Hoe vaak je gordijnen moet wassen, hangt van verschillende factoren af, zoals waar ze hangen in het huis en in hoeverre ze blootgesteld worden aan stof.

Gordijnen, of ze nu van zwaar fluweel of lichte katoen zijn, verzamelen stof en vuil. Over het algemeen is het aan te raden om gordijnen minstens één of twee keer per jaar te wassen. Gordijnen in de keuken of badkamer, waar meer vet en vocht in de lucht zit, kun je vaker wassen.

Vitrages wassen

Vitrages zijn in tegenstelling tot gordijnen licht en luchtig, maar verzamelen ook snel stof. Het scheelt dat ze minder blootgesteld worden aan vlekken en vuil dan zware gordijnen. Het neemt niet weg dat ze ook gewassen moeten worden. Voor vitrages is één tot twee keer per jaar wassen meestal voldoende. Als je rookt of huisdieren hebt, kun je het beter wat vaker doen.

Wastips

Voor je begint met wassen, is het slim om de volgende tips door te lezen.

  • Controleer altijd het wasvoorschrift op het label van je gordijnen en vitrages voordat je ze in de wasmachine stopt. Sommige stoffen krimpen of vervagen als ze niet volgens de instructies worden behandeld.
  • Verwijder alle haken en accessoires voordat je begint met wassen. Dit voorkomt schade aan de gordijnen en de wasmachine.
  • Als je niet zeker weet of de stof geschikt is voor de wasmachine, kun je ze ook voorzichtig met de hand wassen. Gebruik lauw water en een mild wasmiddel. Heb je een bad? Was ze dan daarin.
  • Droog je gordijnen en vitrages bij voorkeur aan de lucht om krimpen te voorkomen. Hang ze weer op als ze nog een beetje vochtig zijn om kreukels te vermijden.

Vriendin’s favoriet

Met deze duurzame design wasmand/waszak is jouw vuile was voortaan stijlvol opgeborgen. Deze praktische eyecatcher is voorzien van een handig hengsel van aluminium met zacht rubber, waardoor je de was met het grootste gemak meeneemt naar de wasmachine. Bovendien is de wasmand opvouwbaar en kun je hem binnen een handomdraai opbergen. Wil je graag je was sorteren? Zet dan verschillende kleuren van deze wasmand naast elkaar voor een speels effect. Voor meer info klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images