Onderzoek wijst uit: vrouwen die 2 glazen wijn per dag drinken leven langer

De wetenschap zegt: van wijn proeven word je slimmer

Wijn proeven is niet alleen leuk om kennis te maken met nieuwe smaken, het kan er ook nog eens voor zorgen dat je er intellectueel op vooruit gaat.

Althans, als we onderzoekers moeten geloven.

Onderzoek

Hoe het precies zit? Wanneer je wijn drinkt, begin je niet meteen met proeven. Eerst bestudeer je de tint van de wijn, laat je de drank rondjes draaien in het glas en ruik je aan de wijn voor je een slokje neemt. Dit proces zorgt ervoor dat je hersenen geactiveerd worden, aldus Gordon Shepherd van de Universiteit van Yale.

Hersenen

Vooral tijdens het ruiken aan de wijn wordt je grijze massa aan het werk gezet. Je brein vergelijkt de geur met eerdere geuren die je in je leven hebt geroken. Op deze manier kun je beoordelen of de drank bijvoorbeeld kruidig of fruitig ruikt.

En hier houdt het niet op. Ook na het ruiken moeten je hersenen hard werken. Wanneer je een slokje neemt, spoel je met de drank langs je smaakpapillen. Als we onderzoeker Shepherd moeten geloven, is dit net zo stimulerend voor je brein als het oplossen van een lastige rekensom.

Kortom: met wijn proeven, train je dus eigenlijk je hersenen. Dáár worden we blij van.

Tip van de redactie

De Japanse Marie Kondo runt een gerenommeerd adviesbureau dat mensen leert hoe ze hun rommelige huizen kunnen transformeren in ruimtes vol rust en inspiratie. De sleutel tot succesvol opruimen is om alleen de zaken te bewaren waar je echt van houdt, en de rest weg te doen. Marie Kondo helpt je in Opgeruimd! op inspirerende wijze stap voor stap om je huis en je leven op orde te krijgen. Voor meer info klik op onderstaande button.

Bron: Grazia
Foto: Getty Images