Tips voordat je zwanger wordt

Het punt met zwanger worden is dat je nooit weet wannéér je precies zwanger wordt. Kortom: nog voordat je zwanger bent, kun je het beste je leefstijl onder de loep nemen.

Het punt met zwanger worden is dat je nooit weet wannéér je precies zwanger wordt. Kortom: nog voordat je zwanger bent, kun je het beste je leefstijl onder de loep nemen.

Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen is er rond de veertiende dag een eisprong. Wordt het eitje vervolgens ook bevrucht, dan kun je ervan uitgaan dat je al zeker twee weken zwanger bent voor je hier achter komt. Nou lijkt twee weken weinig, maar in die periode maakt het bevruchte eitje al een hele ontwikkeling door. Zo heeft het zich in de tweede week al tot enkele duizenden cellen vermenigvuldigd. Cellen waarin al oneindig veel vastligt, zoals de bouw van je kind, de kleur haren en ogen, de intelligentie en het karakter. Reden genoeg om er 'zuinig' mee om te gaan en dus schadelijke stoffen als nicotine en alcohol te vermijden. Nog voor je wéét dat je zwanger bent. Kortom: nog voordat je zwanger bent, kun je het beste je leefstijl onder de loep nemen. Roken en drinken zijn de twee heetste hangijzers. Daarom hier nu eerst de dont's!

''DONT'S''
Alcohol? Liever niet

Hoe eerder je het gebruik van alcohol tot een minimum beperkt, hoe beter. En dat geldt in ieder geval voor de eerste twaalf weken van de zwangerschap als alle organen van de baby zich ontwikkelen. Bij tien glazen bier of wijn per week is de kans dat je een miskraam krijgt groter dan wanneer je niets drinkt. Drink je meer dan tien glazen dan kan je baby een ernstige geestelijke achterstand oplopen en wordt hij of zij veel te klein geboren. Neem het zekere voor het onzekere en drink gewoon geen druppel. Kies daarvoor in de plaats gezonde vruchten- en groentesappen of een alcoholvrij biertje. Eén enkel glaasje, een enkele keer, kan niet zoveel kwaad. Bovendien: drie glazen achter elkaar zijn schadelijker dan drie verdeeld over de hele week, omdat het alcoholpercentage in het bloed te snel te hoog oploopt.

Roken: dat is echt uit den boze!
Roken tijdens de zwangerschap is echt onverstandig. In de eerste plaats voor je baby: kinderen van moeders die roken tijdens de zwangerschap hebben vaak een lager geboortegewicht en meer kans om te vroeg geboren te worden. Maar ook voor jezelf, want stoppen met roken verbetert je conditie. Wat helpt: verander de eerste week dat je stopt je eet- en drinkgedrag. Eet veel vers fruit en drink veel water, zodat de nicotine binnen de kortst mogelijke tijd uit je lichaam verdwijnt. Niet roken komt bovendien de kwaliteit van het sperma ten goede. Stop dus samen met je partner ruim voordat je zwanger wilt worden.

''DO'S''
Slik jij al foliumzuur?

Uit onderzoek blijkt dat het slikken van foliumzuur vlak voor en in het begin van de zwangerschap de kans op een kind met specifieke aangeboren afwijkingen vermindert. Het gaat om een open ruggetje, open schedeltje, open verhemelte, lipspleet en het ontbreken van bepaalde delen van de hersenen. De kans op een kind met een van deze afwijkingen is klein, maar kan nog eens extra verkleind worden door vanaf het moment dat je zwanger wilt worden (ook al duurt het misschien nog een jaar voor het zover is) tot en met de eerste acht weken van de zwangerschap één foliumzuurtablet (van 0,5 mg) per dag te slikken. Na die tijd is extra foliumzuur niet langer nodig. Foliumzuur is een stof die van nature voorkomt in voeding. De vitamine zit in groente, volkorenproducten, aardappelen, melkproducten, kaas, vlees, vis, ei en fruit, maar daarvan gebruiken we te weinig om aan de benodigde hoeveelheid te komen. De foliumzuurtabletten zijn te koop bij drogist en apotheek, maar ook op doktersrecept verkrijgbaar.

Tekst: Astrid Telkamp
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij je goed ingelezen voordat je zwanger werd?

 • NettieX
 • Kakel
  Kakel -
  Ook jaren de tijd voor gehad. ;-)
  Beantwoorden
 • laura_arual
  laura_arual -
  Ik was direct bij de eerste poging zwanger. En ben toen als een gek alle boeken gaan verslinden.
  Beantwoorden
 • **Hannie**
  **Hannie** -
  was onverwachts zwanger..kwam er na 7 weken achter dus die eerste weken wel gedronken,gerookt en in alle wilde attracties in Disney land gezeten...:o maar vanaf dat ik het wist geen drank en sigaret meer aangeraakt.. na de bevalling wel weer wel hoor;)
  Beantwoorden
 • Fallen_Angel
  Fallen_Angel -
  En ook tijdens mijn zwangerschap heb ik een stapel boeken en tijdschriften en fora verslonden!
  Beantwoorden
 • karo6580
 • Brennie76
  Brennie76 -
  Was alle 3 keren binnen no time zwanger. Uiteraard wel lid geworden van de bekende mama-tijdschriften.
  Beantwoorden
 • Teigertje1984
  Teigertje1984 -
  wel tijdens de zwangerschap.
  Beantwoorden
 • debbyaziz
  debbyaziz -
  nee maar wel folium in genomen nu we weer een tweede kindje willen moet ik ook maar weer gaan in nemen;)
  Beantwoorden
 • hy_0076c0dca1071b8d3b63033ddcab9e1bea_Femsiejj
  hy_0076c0dca1071b8d3b63033ddcab9e1bea_Femsiejj -
  ben me er nu in aan het verdiepen!
  Beantwoorden