zwangerschapskwaaltjes

Tekenen & kwaaltjes

Men spreekt van “ochtendmisselijkheid”, maar je kan er zowel ’s morgens, ’s avonds als de hele dag door last van hebben. Sommige vrouwen zijn gewoon misselijk, ander moeten ook effectief braken. Je hebt ook vrouwen die alleen van bepaalde geuren (bvb parfum of kookluchtjes) misselijk worden.

Men spreekt van “ochtendmisselijkheid”, maar je kan er zowel ’s morgens, ’s avonds als de hele dag door last van hebben. Sommige vrouwen zijn gewoon misselijk, ander moeten ook effectief braken. Je hebt ook vrouwen die alleen van bepaalde geuren (bvb parfum of kookluchtjes) misselijk worden.

Het uitblijven van je menstruatie:
Dit is waarschijnlijk het belangrijkste en vooral het duidelijkste teken van een zwangerschap.

 Je borsten:
Je borsten en tepels kunnen pijnlijk aanvoelen, doordat je borsten gezwollen zijn.
Het gebied rond je tepels is donkerder geworden.
Heb je een lichte huidskleur? Dan kan je een netwerk van bloedvaatjes op je borsten zien ontstaan.

Misselijkheid:
Men spreekt van "ochtendmisselijkheid", maar je kan er zowel 's morgens, 's avonds als de hele dag door last van hebben.
Sommige vrouwen zijn gewoon misselijk, ander moeten ook effectief braken.
Je hebt ook vrouwen die alleen van bepaalde geuren (bvb parfum of kookluchtjes) misselijk worden.
Er wordt gezegd dat vrouwen die last hebben van misselijkheid, minder kans lopen op een miskraam. Deze gedachte kan je misschien helpen om deze moeilijke periode door te komen.
(Toekomstige mama's die niet misselijk zijn, hoeven zich nu echt niet meer zorgen te maken. Genieten jullie maar gewoon van jullie prille zwangerschap!)

Latere zwangerschapskwaaltjes
Kiezen voor gezonde voeding
Hoewel een gezonde voeding steeds van belang is, is de zwangerschap de uitgelezen periode om nog meer te kiezen voor een gezonde, goed uitgebalanceerde voeding.

Waarom kiezen voor gezonde voeding?
Als je zwanger bent eet je niet meer alleen. Jouw lichaam moet nu immers ook jouw kindje voorzien van alle nodige voedingstoffen om zich te kunnen ontwikkelen tot een gezonde boreling. In de volksmond heet dit "eten voor twee". Vaak wordt dit mis begrepen want men bedoelt hiermee niet dat je dubbel zoveel moet eten, maar wel dat je goed moet letten op de kwaliteit van je voeding. Kwaliteit boven kwantiteit dus.
Tevens is het de ideale manier om je gewichtstoename niet teveel te laten oplopen.

Tijdens zwangerschap mag je in totaal zo'n 10 tot 12 kg bijkomen, gespreid over 9 maanden.

Kaas
Afgeraden om buitenlandse, zachte, rauwmelkse kaas te eten. Deze kunnen de listeria bacterie bevatten. In NL is het volgens de wet verplicht om de toepassing van rauwe melk in een product op de verpakking te vermelden (in het Frans: au lait cru). Staat er niks op het etiket? Dan is de kaas veilig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij last van zwangerschapskwaaltjes (gehad)?

 • laura_arual
  laura_arual -
  Ochtendmisselijkheid en maagzuur waren mijn voornamelijkste kwaaltjes. En vooral bij mijn tweede zwangerschap had ik als ik een hap teveel nam (na vol=vol) kwam die ene hap er gewoon weer uit.+o(
  Beantwoorden
 • sjakkie99
  sjakkie99 -
  Bij m'n eerste ben ik vier maanden misselijk geweest en iedere ochtend boven de pot gehangen. Bij de tweede heeft die periode iets korter geduurd, gelukkig!
  Beantwoorden
 • __Jessica
  __Jessica -
  opgezwollen voeten en enkels, elke ochtend overgeven, bijna mijn hele zwangerschap lang, en mijn eetlust was eigenlijk zo goed als weg.
  Beantwoorden