Zo maak je een strijkijzer schoon

Strijkijzer schoonmaken? Zo pak je dat aan

Als er vlekken zitten op de onderkant van je strijkijzer, dan werkt het apparaat een stuk minder goed. Het strijkijzer wordt minder heet, waardoor je je kleding niet meer goed glad kunt strijken. 

Het is daarom goed om het strijkijzer af en toe schoon te maken. Hoe je dat aanpakt leggen we je uit. 

Hoe ontstaan vlekken op het strijkijzer?

Maar eerst vraag je je vast af waar die vlekken op het strijkijzer vandaan komen en of je ze kunt voorkomen. Als je synthetische stoffen en opdrukken van bijvoorbeeld T-shirts te heet strijkt, kunnen er kleine stukjes stof vastsmelten aan het strijkijzer. Ook kunnen er vlekken ontstaan op de strijkzool als je vaker te heet strijkt. Verder kan kalkrijk water of het gebruik van stijfsel vlekken veroorzaken. 

Dit heb je nodig voor het schoonmaken van het strijkijzer

Gelukkig is het schoonmaken van het strijkijzer een fluitje van een cent en heb je er niet veel voor nodig. Binnen ongeveer veertig minuten ziet het strijkijzer er weer zo goed als nieuw uit. Dit heb je nodig:

  • Azijn
  • Theedoek
  • Microvezeldoekje
  • Bak waar het strijkijzer in past (afwasteil)

Lees ook: Zó verwijder je een schroeiplek uit je kleding

Zo ga je te werk

Het schoonmaken van het strijkijzer kan worden opgedeeld in drie stappen: eerst leg je op de bodem van de bak een theedoek. Hier schenk je azijn over tot de theedoek goed vochtig aanvoelt. Zet vervolgens het strijkijzer op de doek en laat deze een half uur staan, zodat de azijn goed in de vlekken kan trekken. Gebruik daarna een vochtige  microvezeldoek om de vlekken mee te verwijderen. 

Moeilijke vlekken

Als de vlekken moeilijk zijn om te verwijderen, kun je een zachte vochtige spons gebruiken. Gebruik hiervoor niet de ruwe kant, maar de zachte kant van de schuurspons en schrob hiermee de strijkzool. Zitten er nog steeds vlekken op het strijkijzer terwijl je alle stappen hebt gevolgd? Herhaal de stappen dan nog een keer. 

Tip van Vriendin

De kledingstomer van TibaGoods is compact van formaat en makkelijk in gebruik. Met het afneembare waterreservoir is de kledingstomer te hervullen met water. De kledingstomer verwarmt gemakkelijk, hierdoor zijn alle kledingstukken efficiënt te strijken. De kledingstomer is bovendien gemakkelijk mee te nemen op reis. Door de specialiteiten van dit apparaat zorg je weer voor frisse kleding zonder kreukels. Voor meer info klik op onderstaande button.

Bron: Coolblue
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.