narcistisch misbruik

8 duidelijke tekenen van narcistisch misbruik in een liefdesrelatie

Geen empathie, een verheerlijkt zelfbeeld en manipuleren tot ze erbij neervallen: zomaar drie niet te missen eigenschappen van een narcist. Maar hoe herken je narcistisch misbruik in een relatie?

Narcistisch misbruik

Soms word je tot over je oren verliefd op iemand die niet blijkt te zijn wie jij denkt dat hij of zij is. Misschien ben je in de verliefde fase nog te verblind om te zien dat je te maken hebt met een narcist, of het duurt nu eenmaal wat langer tot je partner diens ware aard laat zien. Hoe dan ook, om narcistisch misbruik te herkennen en (verder) te voorkomen, is het belangrijk om de volgende signalen op te pikken.

Narcistisch misbruik is een vorm van emotioneel misbruik door iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis, aldus The Woman You Want To Be-auteur en deskundige Dr. Annie Kazina. Ze zegt dat een narcist ‘iemand nodig heeft om hem alle aandacht, comfort en het gevoel van macht en superioriteit te geven’.

Lees ook: Petra was dertig jaar getrouwd met een narcist: ‘Hij wilde me voor zichzelf’

Signalen om voor te waken

Dat gaat vaak gepaard met het volgende gedrag.

  1. De relatie voelt vanaf het begin af aan intens.
  2. Nadat je het gevoel krijgt dat je elkaars soulmate bent, geeft je partner je het gevoel dat je hem/haar niet verdient.
  3. Je partner hangt niet langer aan je lippen en luistert nog maar nauwelijks naar je.
  4. Je krijgt expres en zeer bewust gemene opmerkingen naar je hoofd geslingerd.
  5. Je verliest vertrouwen in jezelf door manipulerend  gedrag (gaslighting) van je partner.
  6. Je krijgt óveral de schuld van.
  7. Je hebt niet langer vertrouwen in je vermogen om beslissingen te maken.
  8. Je hebt vaak depressieve en angstige gevoelens.

Lees ook: Dít is waarom narcisten en HSP’ers zich tot elkaar aangetrokken voelen

Wat te doen?

Luister naar je gevoel als je deze signalen herkent in jouw partner. Een narcist verandert niet. Wil je de relatie verbreken? Dr. Kazina raadt aan om een plan te maken om jezelf te beschermen en uit deze situatie te halen. Denk bijvoorbeeld aan een eigen woning als je samenwoont, maar ook aan professionele hulp om je zelfvertrouwen terug te winnen en om te voorkomen dat je nog een keer in zo’n situatie terechtkomt.

Laat je niet tegenhouden door mensen die alleen maar de mooie kant van een narcist zien: zij kennen de (bittere) realiteit niet. Als de relatie onhoudbaar is en je te maken hebt met narcistisch misbruik, is het juist goed en dapper om voor jezelf te kiezen.

Voor hulp kun je onder andere terecht bij Slachtofferhulp Nederland. Wil je in contact komen met lotgenoten? Dat kan via Stichting Schuilplaats/DMW.

Tip van de redactie

Narcisme is een bekende en regelmatig voorkomende persoonlijkheidsstoornis. Als partner van een narcist heb je in eerste instantie geen idee dat je met een narcist te maken hebt. Narcisten zijn uitermate charmant en weten hun zwarte kanten goed te verbergen. In Narcisme in relaties krijg je antwoorden op vragen als Waar kun je een narcist aan herkennen? Welke gevolgen heeft dit gedrag voor de relatie? En nog veel meer. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Narcisme In Relaties
Bekijk bij bol.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Well and good
Foto: Getty Images