Thuis

Opruimschema: elke dag een klusje

Is het in huis een troep? De keuken en de woonkamer zijn misschien snel opgeruimd, maar hoe zit dat met de schuur, de zolder of laatjes die al maanden dicht zitten? We geven tips om grondig op te ruimen.

Elke dag een klein klusje
Stel geen hoge eisen. Het is helemaal niet leuk om 6 uur achter elkaar op te ruimen. Bij zo’n vooruitzicht wil je na een kwartier al stoppen, toch? Als je elke dag iets kleins doet, kun je na een week een groot resultaat zien!

Spreek met jezelf een tijdslimiet af
Hoeveel tijd heb je per dag nodig om op te ruimen? Misschien is een half uur voor jou prima, maar je kunt er ook voor kiezen om een uur per dag op te ruimen. Zet een timer op je telefoon. Gaat de timer af? Dan is het tijd om te stoppen.

Maak een schema
Maak elke week in een notitieblokje, je agenda of op je kalender een schema. Hieronder een voorbeeld van een planning met kleine klusjes:

Kleine klusjes van 30 minuten

Maandag: 3 dozen op zolder sorteren. Wat kan weg en wat niet?
Dinsdag: bureaulaatjes opruimen. Gooi weg wat je niet meer gebruikt.
Woensdag: 3 laatjes uit een kastje leeghalen en opnieuw indelen.
Donderdag: kastjes in de badkamer leeghalen. Heb je producten die weg kunnen?
Vrijdag: herhaling van woensdag, 3 laatjes uit een kastje leeghalen en opnieuw indelen.
Zaterdag: boeken- of kledingkast leeghalen. Deel de kast eens opnieuw in.  
Zondag: schuur opruimen.

Foto: Henk Brandsen. Styling: Esther Loonstijn

Reageer op dit artikel

Ruim jij elke dag op?

Dat probeer ik wel te doen

Zo heb ik laatst een rommel-slaapkamer opgeruimd. Kleine klusjes op een dag gedaan waardoor het na een week gedaan was. Alles uitgezocht, en wat weg kon gelijk in een vuilniszak gedaan. Kasten leeggehaald en spullen die kapot waren eindelijk weggegooid. Sommige dingen weggegeven of op het internet gezet. Heerlijk als alles uitgezocht is en zo’n kamer weer ruimte heeft !

Ja, dit lukt mij door..

..het gewoon te doen en niet bij nadenken. Althans ik wil dat het opgeruimd is anders voel ik me niet prettig. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd;)

Nee, omdat..

geen zin!!

Nee, omdat..

geen zin!!

Ja, dit lukt mij door..

Zelfde als Moemsie.
Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. En dat is een hele opgave met een kind van 4… Een rommel dat die kan maken!
maar het lukt me nog steeds om elke dag iets te doen. En s avonds als hij op bed ligt is alles aan kant…

Ja, dit lukt mij door..

Als moeder is dat 1 van mijn taken hou namelijk niet van rommel.

Dat probeer ik wel te doen

Dat is wel mijn bedoeling. Dit omdat ik door ziekte heel erg goed moet kijken hoe ik mijn energie gebruik. Gaat vaak goed, maar soms ook nog wel eens een flinke misser. Dit omdat je dan zo lekker bezig bent!!!!

Dat probeer ik wel te doen

Heb graag een opgeruimd huis, met weinig opbergruimte (geen zolder o.i.d) en 2 jonge kinderen is het toch altijd een uitdaging. Rommel brengt me helaas irritatie, waardoor ik elke dag aan het opruimen ben. Opbergen, uitzoeken en verkopen/weggooien. Verder ligt er ook altijd een typisch klusje waarvan je denkt: dat moet ook nog, en het komt nog wel als ik tijd heb…. Wat al snel opstapelt en niet lukt, zoals foto’s plakken!

Instagram