Keukendoekje

Dít is hoe vaak je jouw keukendoekje eigenlijk écht moet vervangen

We gebruiken ’m allemaal: het vertrouwde keukendoekje. Voor snel een vlekje wegvegen, natte handen afdrogen of zelfs om even over het aanrecht te gaan. Maar wist je dat dat onschuldige doekje stiekem een broedplaats voor bacteriën kan zijn? 

Ja, ook al ziet ’ie er schoon uit en ruikt hij ‘wel oké’. Dus… hoe vaak moet je je keukendoekje nu eigenlijk écht vervangen? Spoiler: waarschijnlijk vaker dan je denkt.

Kampioen bacteriën verzamelen

Keukendoekjes krijgen het zwaar te verduren. Ze worden nat, drogen nauwelijks goed, en vangen alles op wat wij in de keuken achterlaten: etensresten, rauw vlees, vieze vingers, je herkent het wel. Dat maakt ze dé perfecte plek voor bacteriën om zich in rap tempo te vermenigvuldigen. Denk aan E. coli of salmonella, niet bepaald gezellig.

En nee, alleen even laten drogen over de kraan helpt niet. Sommige bacteriën overleven namelijk prima in vochtige, warme doekjes.

Dus… hoe vaak moet je ‘m vervangen?

Volgens hygiëne-experts zou je je keukendoekje iedere dag moeten vervangen. Ja, echt dagelijks. Zeker als je hem intensief gebruikt of als hij vochtig blijft. Heb je een druk huishouden of kook je vaak? Dan is dagelijks wisselen eigenlijk een must. Gebruik je het doekje minder vaak? Dan kun je het soms twee dagen laten liggen, mits het goed kan drogen tussen het gebruik door. Maar langer dan dat is écht niet fris.

Was ‘m heet of laat ‘m gaan

Gooi je keukendoekjes niet zomaar bij de rest van de was op 40 graden, want dan overleven veel bacteriën vrolijk mee. Was ze op minstens 60 graden, met wasmiddel en het liefst ook met wat extra hitte (zoals in de droger) om echt schoon te worden. Zitten er vlekken of geurtjes in die je er niet meer uit krijgt? Tijd om afscheid te nemen. Ze zijn niet bedoeld om jaren mee te gaan, nieuwe keukendoekjes zijn gelukkig goedkoop én verkrijgbaar in leuke printjes. Een mooie reden om je lade eens op te frissen.

Handige tips voor een hygiënische keuken

– Gebruik verschillende doekjes voor verschillende taken
– Laat doekjes altijd goed drogen: bij voorkeur uitgespreid en niet opgefrommeld
– Was vieze doekjes meteen uit, of laat ze weken in een sopje met soda of azijn tot je gaat wassen
– Overweeg papieren keukenrol voor écht vieze klusjes zoals rauw vlees-sappen

Kleine moeite, groot verschil

Je keuken schoon houden begint bij de kleine dingen. Zoals dat keukendoekje dat je al drie dagen ‘nog wel even’ gebruikt. Door ‘m regelmatig te vervangen, voorkom je dat je ongemerkt bacteriën door je hele keuken verspreidt. Dus… morgen gewoon een fris en schoon doekje pakken. Je keuken én je gezondheid zullen je dankbaar zijn.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Suusmaaktschoon.nl
Foto: Getty Images

LEES OOK

Lees meer Thuis

Uit andere media


Vera Guldemeester

Vera Guldemeester werkt als freelance redacteur bij Vriendin en creëert content over onderwerpen als: seks, liefde, mode, kinderen en huisdieren. Ze heeft een passie voor schrijven, reizen en eten. Als ze niet aan het werk is, dan is ze in de keuken te vinden, waar ze de lekkerste taarten en koekjes bakt.

Meer van Vera