Met deze 6 leuke tips wordt jullie vriendschap nóg beter

Hoelang jullie ook vriendinnen zijn, er is altijd ruimte om nog dichter bij elkaar te komen. Zo haal je nog meer uit je vriendschap.

Hoelang jullie ook vriendinnen zijn, er is altijd ruimte om nog dichter bij elkaar te komen. Zo haal je nog meer uit je vriendschap.

Ook al zijn jij en je vriendin al jarenlang bevriend, er zijn altijd kanten van de ander die je nog niet kent. Zeker in langdurige vriendschappen is de kans groot dat jullie in bepaalde patronen zitten, met dezelfde activiteiten (winkelen, drankje doen) en gespreksonderwerpen (man, kinderen). Dat is natuurlijk prima, maar er is veel meer uit jullie vriendschap te halen. Probeer maar eens.

1. Stel andere vragen

Om echt contact te maken, moet je automatismen doorbreken, zegt filosofe Stine Jensen in haar essay De kunst van het gesprek. Stel daarom eens andere vragen dan je gewend bent. Wedden dat je verrassende antwoorden krijgt en je je vriendin op een andere manier leert kennen? Stine Jensen maakte kaarten die daarbij kunnen helpen, met vragen als: wat deed je als kind het liefst, wanneer voel je je eenzaam en wat is je favoriete quote?

Nog meer verrassende vragen en gespreksinspiratie vind je op Robertvanderwolk.nl. Hij zet 50 verrassende vragen op een rijtje. Ideaal!

2. Vertel haar hoe belangrijk ze voor je is

Jij weet hoe belangrijk je beste vriendin voor je is, maar weet zij dat ook? Vaak spreken we niet uit hoeveel iemand daadwerkelijk voor ons betekent. En dat is jammer, want grote kans dat je vriendin het fijn vindt om te horen. Vind je het lastig dat zo uit te spreken? Maak je compliment specifiek. Bijvoorbeeld: “Ik vond het zo fijn dat je meteen kwam toen X me verliet.” Ook leuk: verras haar met een gedicht, een mooie liedtekst of uit je waardering op een andere
creatieve manier.

3. Maak muziek

Samen muziek maken is goed voor jullie band. Hoogleraar en neuropsycholoog Erik Scherder schrijft erover in zijn boek Singing in the brain. Als je samen muziek maakt, komen er in je brein namelijk allerlei beloningsstofjes vrij, zoals serotonine, endorfine en dopamine. Bovendien moet je goed op elkaar letten; gaan jullie even snel? Muziek maken, is teamsport. Bespelen jullie geen instrument? Begin daar dan samen mee (zie het volgende punt). Op een andere manier samen bezig zijn met muziek (zingen, naar muziek luisteren) werkt ook.

Zoek jij een goede vriendin? Plaats een oproep op onze pagina vriendschap gezocht.

4. Begin samen een nieuwe hobby

Iets nieuws leren (een taal, een sport, het bespelen van een instrument) prikkelt niet alleen je brein, het is ook een mooie kans om je vriendin van een andere kant te leren kennen. Bovendien geeft het meteen een extra gevoel van verbondenheid als je samen zit te stuntelen met je eerste woordjes Spaans, je eerste salsa-danspassen of de eerste noten op een dwarsfluit. Voor een instant gevoel van saamhorigheid maak je samen iets; een kunstwerk, een lied of bijvoorbeeld een meubelstuk. Volgens de Amerikaanse psycholoog Robert Cialdini ontwikkelen mensen die samen iets maken namelijk niet alleen extra waardering voor het eindproduct, maar ook voor elkaar.

5. Doe ervaringen op

Geen tijd voor een nieuwe hobby? Af en toe samen iets doen wat jullie allebei nog nooit hebben gedaan, verbindt net zo goed. Daarvoor kun je de diepte in gaan (samen een yogaretraite doen bijvoorbeeld), maar het kan natuurlijk ook alledaagser: samen een nieuwe stad bezoeken, een eendaagse workshop pottenbakken volgen of gezamenlijk een nieuw recept uitproberen.

6. Lach, knuffel en geef complimenten

Hoe sterk je je met iemand verbonden voelt, hangt voor een groot deel af van de stofjes die je lijf produceert als je samen bent. Hoe meer van de al eerder genoemde beloningsstofjes (serotonine, endorfine, dopamine) of van het knuffelhormoon oxytocine vrijkomen, hoe dieper de band. Zorg dus voor zo veel mogelijk situaties waarbij je deze stoffen produceert, door samen lekker te lachen, elkaar geregeld een knuffel te geven en je vriendin regelmatig oprechte complimenten te geven.

Zoek jij een goede vriendin? Meld je aan voor onze derde editie van ‘Speeddaten voor vriendinnen’!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Anoniem
  Kiana De Lantsheer
  Hey ik ben kiana en ik ben op zoek naar een lieve ,grappige vriendin van rond de 13 jaar
  Beantwoorden
  • Anoniem
   Emanie
   Hoi ik ben 12 jaar mss kunnen we vriendinnen worden
   Beantwoorden
 • Nadine3
  Nadine3
  Hee! Ik zoek een leuke gezellige vriendin rond de 18 jaar. Het liefst in Overijssel. Stuur me gerust een berichtje! ?
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Nora
  Hey ik ben Nora ik ben bijna 14 jaar en ik zoek een ibff om alles mee te delen en te meeten Meld je ?
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Chiara
  Hey chiara hier ik ben op zoek naar een internet vriendin waar ik gewoon alles mee kan delen het liefst zoek ik ook gelijk een beste vriend maar helaas kan ik die toch niet zo goed vinden reageer als je ouder bent dan 16
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Nathalie
  Hallo ik ben dus Nathalie ben 33 jaar woon begeleid zelfstandig wonen en ik zoek een vriendin om leuke dingen mee te doen groetjes van Nathalie ?
  Beantwoorden
  • Anoniem
   Mariska
   Heey ik zou graag vriendinnen willen zijn waar woon je?
   Beantwoorden
 • Anoniem
  Anne Linde
  Hi! Ik ben Anne Linde en ik ben op zoek naar een ibf van ongeveer 12/13 jaar. Maakt niet uit waar je woont.
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Hisham
  Ik zoek meisje ...vrouw ..om et leven Samenvonen of vriendien dichtbij ... Ik woon in Rotterdam dichtbij het centrum
  Beantwoorden
 • Anoniem
  LOLLIGE HEBE
  Hey ik ben Hebe en zoek een ibff uit België waarmee ik kan chatten miss afspreken ! ❤
  Beantwoorden
  • Anoniem
   Jessie
   Ik zoek een leuke vriendin om wat leuke dingen te doen.hou van lachen , leuke dingen doen,shoppen, eten, leuke film zien...
   Beantwoorden
   • Anoniem
   • Anoniem
    Mariska
    Heey ik zou graag vriendinnen willen zijn waar woon je? Heey Bassie ik zoek ook dezelfde inderdaad als jou
    Beantwoorden
 • Anoniem
  Quinty Koenraadt
  hoi ik ben Quinty en ik ben op zoek naar een grappige, leuke en aardige vriendin rond de 13 jaar ❤️
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Shannon
  Hey ik ben Shannon, ik ben 12jaar en ik zoek een leuke vriendin van ongeveer 12/13 jaar
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Shirley
  HeeJj mijn naam is Shirley, ben 32 jaar oud woonachtig in Katwijk en opzoek naar een leuke vriendin om leuke dingen mee te doen, ben verslaafd aan de Starbucks hahaha dus ben jij ook gek op koffie/thee en zin om leuke spontane dingen te doen let me know!
  Beantwoorden
  • Anoniem
   Charlotte
   Hi Shirley, Zie je bericht toevallig op dit forum. Ik kom zelf uit Haarlem, niet perse in de buurt maar dacht toch wie weet kan altijd gezellig zijn. Koffie of thee gaat er altijd wel in;) houd je ook van wandelingen maken? Groetjes Charlotte
   Beantwoorden
 • Anoniem
  Nadine
  Hi, mijn naam is Nadine en ik zoek een vriendin om leuke dingen mee te doen en gezellig te kletsen. Ik ben zelf 24 jaar en woon in Nijmegen.
  Beantwoorden

Gerelateerde artikelen