Lichaamstaal

Lichaamstaal bij kinderen en baby’s

Kinderen tot negen jaar zijn nog niet goed in staat hun lichaamstaal te verbergen. Ze reageren heel puur en oprecht.

Kinderen tot negen jaar zijn nog niet goed in staat hun lichaamstaal te verbergen. Ze reageren heel puur en oprecht.

Als ze schrikken, slaan ze hun handen voor hun mond of oren en als ze liegen, kunnen ze je niet recht aankijken. Rond hun negende jaar begint het besef door te dringen dat ze met hun lichaamstaal dingen verraden en dat ze dat kunnen manipuleren door je bijvoorbeeld recht in de ogen te kijken als ze jokken. Als ouder zijnde is de lichaamstaal van je kind zeker de eerste twee jaar heel belangrijk. Het is de enige manier waarop baby’s kunnen communiceren. Hiervoor kun je ook cursussen volgen in babygebarentaal. Kinderen beginnen meestal vanaf een jaar of anderhalf te praten, maar als ze zes á negen maanden oud zijn, zijn hun hersenen al zo ver ontwikkeld dat ze gebaren kunnen begrijpen en vertalen.

De peuterpuberteit wordt vaak veroorzaakt doordat een kind niet bij machte is om zijn emoties te uiten of duidelijk te maken. Dit levert veel frustratie en driftigheid op. Als je kind al op jonge leeftijd gebaren heeft geleerd, kan hij zich beter uiten en de gebaren steeds meer met gesproken woorden kracht bijzetten.

Bij kleine baby’s hoor je duidelijk het verschil tussen of je kind huilt, omdat hij zijn zin niet krijgt of omdat er echt iets aan de hand is. Als een baby huilt maakt hij een stresshormoon aan. Hij raakt overstuur. Op het moment dat je een baby oppakt en troost door hem tegen je aan te houden en zachtjes te praten, laat je eigenlijk weten dat je er bent en dat je hem gehoord hebt. Hier begint de basis van de vertrouwensrelatie tussen jou en je kindje.

Hoezo gebarentaal? Voordat de mens zover ontwikkeld was dat we konden spreken, werd er gecommuniceerd met gebarentaal. Bij kinderen die nog niet kunnen spreken, is dit nog heel duidelijk zichtbaar. Die kunnen heel goed duidelijk maken wat ze willen, het zijn vaak de volwassen sprekenden die hen niet begrijpen. Jij spreekt dus moderne, geëvolueerde taal, maar je kind praat oertaal, iets dat jij een beetje verleerd bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kan jij het lichaamstaal van je kind goed lezen?

 • Anoniem
  Anoniem
  Heb geen kinderen,vind het dan ook lastig om het lichaamstaal van een kind te kunnen lezen.
  Beantwoorden
 • Lidy :flying:
  Lidy :flying:
  kan het aan de uitdrukking al zien
  Beantwoorden
 • sandravdb
  sandravdb
  ik weet bij mijn kids precies wat er aan de hand is als je naar ze kijkt mijn kids praten heel erg met hun gezicht
  Beantwoorden
 • laura_arual
  laura_arual
  Gelukkig ken ik mijn kids door en door en kan ik heel goed zien hoe en wat.
  Beantwoorden
 • Brennie76
  Brennie76
  omdat wij een ernstig slechthorende dochter hebben, gebruiken wij thuis veel gebarentaal. Daardoor kan zij zich veel beter uiten en voorkomt dat veel frustratie. Ben nu zwanger van de derde en ga zeker weer aan de slag met gebarentaal, alleen nu een stuk eerder, dus met een maand of 3 i.p.v. anderhalf jaar (tja, we moesten het natuurlijk eerst nog leren).
  Beantwoorden
 • Kelebek
  Kelebek
  Ik ken mijn zoon door en door
  Beantwoorden
 • debbyaziz
  debbyaziz
  ja en nee mn kleine meid houd er soms te groot maar soms hoef ik maar naar haar te kijken en weet wat er is gelukkig;)
  Beantwoorden
 • tinkeltjelady
  tinkeltjelady
  Ik vind van mijzelf dat ik zeker het lichaamstaal leest, anders zorgt zij er wel voor dat ik het begrijpt. Al sta ik omgedraait dan voel ik al als ze verplaatst of iets doet.
  Beantwoorden

Gerelateerde artikelen