Placeholder

Lichaamstaal bij kinderen en baby’s

Kinderen tot negen jaar zijn nog niet goed in staat hun lichaamstaal te verbergen. Ze reageren heel puur en oprecht.

Kinderen tot negen jaar zijn nog niet goed in staat hun lichaamstaal te verbergen. Ze reageren heel puur en oprecht.

Als ze schrikken, slaan ze hun handen voor hun mond of oren en als ze liegen, kunnen ze je niet recht aankijken. Rond hun negende jaar begint het besef door te dringen dat ze met hun lichaamstaal dingen verraden en dat ze dat kunnen manipuleren door je bijvoorbeeld recht in de ogen te kijken als ze jokken. Als ouder zijnde is de lichaamstaal van je kind zeker de eerste twee jaar heel belangrijk. Het is de enige manier waarop baby’s kunnen communiceren. Hiervoor kun je ook cursussen volgen in babygebarentaal. Kinderen beginnen meestal vanaf een jaar of anderhalf te praten, maar als ze zes á negen maanden oud zijn, zijn hun hersenen al zo ver ontwikkeld dat ze gebaren kunnen begrijpen en vertalen.

De peuterpuberteit wordt vaak veroorzaakt doordat een kind niet bij machte is om zijn emoties te uiten of duidelijk te maken. Dit levert veel frustratie en driftigheid op. Als je kind al op jonge leeftijd gebaren heeft geleerd, kan hij zich beter uiten en de gebaren steeds meer met gesproken woorden kracht bijzetten.

Bij kleine baby’s hoor je duidelijk het verschil tussen of je kind huilt, omdat hij zijn zin niet krijgt of omdat er echt iets aan de hand is. Als een baby huilt maakt hij een stresshormoon aan. Hij raakt overstuur. Op het moment dat je een baby oppakt en troost door hem tegen je aan te houden en zachtjes te praten, laat je eigenlijk weten dat je er bent en dat je hem gehoord hebt. Hier begint de basis van de vertrouwensrelatie tussen jou en je kindje.

Hoezo gebarentaal? Voordat de mens zover ontwikkeld was dat we konden spreken, werd er gecommuniceerd met gebarentaal. Bij kinderen die nog niet kunnen spreken, is dit nog heel duidelijk zichtbaar. Die kunnen heel goed duidelijk maken wat ze willen, het zijn vaak de volwassen sprekenden die hen niet begrijpen. Jij spreekt dus moderne, geëvolueerde taal, maar je kind praat oertaal, iets dat jij een beetje verleerd bent.