Leuk: bij deze winkel kun je nu een kattenvilla scoren

Kunnen katten eigenlijk ook nachtmerries hebben?

Katteneigenaren zullen het vast weleens gezien hebben: ligt je dier lekker te slapen, beginnen zijn ogen ineens te trillen of pootjes te bewegen. Heeft hij soms een nachtmerrie?

Redacteur Michelle van LINDA. zocht het uit.

Nachtmerries bij katten

Volgens diergeneeskundige en gedragsspecialist Valerie Jonckheer, van het Evidensia Dierenziekenhuis in Nieuwegein, hebben de hersenen van gewervelde dieren – waar katten toe behoren – dezelfde onderdelen als wij, die je nodig hebt om te kunnen dromen. “Waar wij dromen over onze dagelijkse rompslomp, doen katten dat waarschijnlijk ook. Muizenjagen, knuffelen met de eigenaar op de bank, een hond die ze die dag hebben gezien. Of ze ook nachtmerries hebben, dat weten we natuurlijk niet zeker. Maar hoogstwaarschijnlijk is dit wél het geval. Ik hoor het vaker van de eigenaren: het lijkt wel of hun kat er méér last van heeft, wanneer het recentelijk iets heeft meegemaakt.”

Tijdens het slapen worden alle spieren uitgeschakeld. “Die functie werkt niet altijd even goed”, aldus Jonckheer. “Dat is het moment waarop je jouw kat ziet trappelen, smakken of trillen. Waarschijnlijk is hij op dat moment hard aan het rennen, of beklimt hij ergens een boom.”

Epilepsie

Toch kunnen diezelfde bewegingen ook op iets anders duiden, vervolgt de gedragsspecialist: epilepsie. “Soms zijn ze agressief, verward of halen ze andere rare streken uit, net na de aanval. Gedraagt jouw kat zich ook gedesoriënteerd wanneer hij opgewonden raakt, zoals de momenten waarop hij eet? Dan kan het zijn dat er meer aan de hand is. Bij twijfel altijd naar de dierenarts.”

Troosten

En wat kun je het beste doen, wanneer je ziet dat je dier heftig in zijn slaap beweegt? Kun je ‘m troosten of geruststellen? Jonckheer: “Is je dier in een diepe slaap, dan zou ik hem met rust laten. Denk je nou: dit is wel héél zielig, dat arme beest zit midden in een dikke nachtmerrie? Dan kun je – van een afstand – heel zachtjes zijn of haar naam roepen. Wel op een troostende manier. Je kat kan per ongeluk agressief reageren, wanneer hij plots wakker schrikt.

Bron: LINDA.
Foto: Getty Images