kat

Kattentaal ontcijferen: zó begrijp je precies wat je kat wil vertellen

Soms snap je het gedrag van je kat misschien niet helemaal. In dit artikel leggen we uit wat jouw kat jou probeert te vertellen.

1. Voeding

Het kan zo zijn dat jouw kat iedere dag dezelfde maaltijd eet, maar plots op een dag besluit dit niet meer lekker te vinden. Net zoals mensen, houden katten van wat variatie in voeding. Wat je kunt doen, is jouw kat verschillende soorten voeding laten uitproberen. Probeer dus verschillende texturen, vleessoorten en vormen uit. Ontdek hierdoor de voorkeuren van jouw kat. Onthoud ook dat katten voeding het liefst op kamertemperatuur hebben. Koude voeding heeft vaak niet de voorkeur. Als jouw kat opeens niets meer wilt eten, is het natuurlijk tijd om een bezoekje aan de dierenarts te brengen.

2. Eigen wil

Soms kan een kat ontzettend besluiteloos zijn. Zo wilt jouw kat bijvoorbeeld toegang tot een bepaalde ruimte, maar zodra je de deur opent, loopt hij of zij alweer de ruimte uit. Erg verwarrend, maar eigenlijk is dit gedrag helemaal geen slecht teken. Jij geeft jouw kat namelijk de ruimte om zich te verplaatsen en hierdoor voelt hij of zij zich vrij en comfortabel. Als je merkt dat jouw kat altijd bij jou in de buurt wilt zijn, kan dit een teken van verlatingsangst zijn. Daarnaast kan het ook zo zijn dat jouw kat meer aandacht wilt of dat hij of zij zich verveelt. Kijk goed naar de context om de juiste oorzaak van dit gedrag te achterhalen.

Lees ook: Waarom een kat in huis zo goed is voor je gezondheid

3. Negeren

Misschien herken je het wel. Je kat gaat tegenover je zitten, draait zijn of haar kopje weg en staart naar de muur (en niet naar jou). Dit gedrag is volkomen normaal en betekent dat jouw kat jou vertrouwt. Jij hebt er dus voor gezorgd dat jouw kat zich volledig op zijn of haar gemak voelt. Het is dus niet zo dat jouw kat jou opzettelijk negeert. Merk je dat je kat erg lang naar je staart? Ook dit is een goed teken. Dit betekent namelijk hij of zij een band met je wilt opbouwen en probeert te communiceren. Onthoud dat katten onafhankelijke dieren zijn en soms graag alleen zijn. Als jij je kat een opdracht geeft en hij of zij luistert niet, betekent dit waarschijnlijk dat jouw kat simpelweg geen zin heeft om de opdracht uit te voeren.

Tip van de redactie

Als de kat het voor het zeggen had is hét naslagwerk voor de liefhebber van katten. Een handleiding om je kat beter te leren begrijpen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Als De Kat Het Voor Het Zeggen Had
Bekijk bij bol.com

Lees ook: Zó vaak moet je de kattenbak verschonen

Foto: GettyImages
Bron: Purewow.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.