kat

Is jouw kat links- of rechtspotig? Dít zegt het over z’n persoonlijkheid

Net als mensen links of rechts kunnen zijn, hebben ook katten een voorkeur voor een bepaalde voorpoot. En wist je dat het iets over z’n persoonlijkheid zegt?

We leggen het uit.

Onderzoek

Uit onderzoek van de Universiteit van Belfast is gebleken dat maar liefst 90 procent van de katten een duidelijke voorkeur heeft voor z’n linker- of rechterpoot. Je kunt dit bijvoorbeeld afleiden uit de manier waarop je dier met een balletje speelt of snoepjes uit een bakje pakt.

Persoonlijkheid

Niet alleen zegt handvoorkeur iets over welke hersenhelft je gebruikt, ook kan het iets vertellen over je persoonlijkheid. Maar hoe zit dit bij katten? Uit de Ierse studie bleek dat er geen verschillen waren tussen katten die links- of rechtspotig waren. Wel was er een duidelijk verschil tussen de dieren met een voorkeur en de beesten die dit niet hadden.

Katten die beide poten evenveel gebruiken, bleken neurotischer en banger aangelegd. Ook waren ze sneller agressief en ongehoorzaam. Katten die daarentegen een duidelijke voorkeurspoot hebben, bleken vriendelijker, liever en speelser.

Lees ook: waarom katten graag met hun voorpootjes ‘kneden’

Tip van de redactie

Als de kat het voor het zeggen had is hét naslagwerk voor de liefhebber van katten. Een handleiding om je kat beter te leren begrijpen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Als De Kat Het Voor Het Zeggen Had
Bekijk bij bol.com

Bron: Volkskrant
Foto: Getty Images